Η Τουρκία αντιτίθεται στην απόφαση του Ιράκ να προωθήσει την κουρδική γλώσσα στο Κιρκούκ


Μάρτιος 3, 2023. Ελλάδα.

Ερμπίλ, Περιφέρεια Κουρδιστάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την Τετάρτη την ιρακινή κυβέρνηση για την έκδοση απόφασης που διατάσσει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας παράλληλα με την αραβική σε επίσημους χώρους στο Κιρκούκ. 

Στην απόφαση αυτή αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυριζόμενο ότι «περιορίζεται» η χρήση της τουρκμενικής γλώσσας στην επίμαχη επαρχία. 

Η ιρακινή κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου έστειλε επιστολή στον κυβερνήτη του Κιρκούκ Ρακάν αλ Τζαμπούρι, υπαγορεύοντας ότι οι επίσημες επιστολές πρέπει να εκδίδονται στην κουρδική και την αραβική γλώσσα. 

Επίσης, δίνει εντολή στα οικεία γραφεία, διαβατηρίου και ιθαγένειας σε όλες τις επαρχίες να διασφαλίσουν ότι το κουρδικό πληκτρολόγιο είναι εγκατεστημένο σε όλους τους υπολογιστές, ώστε όλα τα δελτία ταυτότητας να εκδίδονται τόσο στην κουρδική όσο και στην αραβική γλώσσα. 
Τα αραβικά και τα κουρδικά είναι οι μόνες επίσημες γλώσσες του Ιράκ. 

Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι οι γλώσσες των Κούρδων, των Τουρκμενών και των Ασσυρίων μαζί με τα αραβικά θα πρέπει να αναγράφονται στις διαφημιστικές πινακίδες των δημόσιων ιδρυμάτων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσληφθούν δάσκαλοι για κουρδικά, τουρκμενικά και ασσυριακά σχολεία. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε σε δελτίο Τύπου την Τετάρτη ότι η απόφαση «περιορίζει την επίσημη χρήση της τουρκμενικής γλώσσας στο Κιρκούκ».  

«Αυτή η απόφαση συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Τουρκμενών, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα συστατικά και κύρια συστατικά του Ιράκ», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η απόφαση αντίκειται επίσης στο ιρακινό Σύνταγμα. 

«Πιστεύουμε ότι τέτοια βήματα, τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τις ευαισθησίες μιας από τις κύριες συνιστώσες του Ιράκ και της επαρχίας του Κιρκούκ, θα βλάψουν τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης στο Κιρκούκ», σημείωσε το υπουργείο, καλώντας τη Βαγδάτη να «εξετάσει αυτήν την απόφαση το συντομότερο δυνατό».

Όταν οι δυνάμεις  Πεσμεργκά αποχώρησαν από την επαρχία Κιρκούκ ενόψει μιας επίθεσης του ιρακινού στρατού και ομάδων πολιτοφυλακής το 2017, ο Κούρδος κυβερνήτης της επαρχίας, Νατζμαλντίν Καρίμ, απομακρύνθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από έναν Άραβα πολιτικό, τον  Αλ Τζαμπούρι - ο οποίος έχει κατηγορηθεί από Κούρδους ότι προσπάθησε να περιορίσει την κουρδική γλώσσα και να αραβοποιήσει τα κουρδικά χωριά στην επαρχία. 

Το Κιρκούκ αμφισβητείται μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) και φιλοξενεί Κούρδους, Άραβες, Τουρκμένους και Χριστιανούς κατοίκους. 

Κάθε ομάδα ισχυρίζεται ότι είναι η πλειοψηφία στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία. Οι Κούρδοι το θεωρούν ως την Ιερουσαλήμ τους. 

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει τους Τουρκμένους του Ιράκ οικονομικά, πολιτικά και υλικοτεχνικά για δεκαετίες, ειδικά μετά το 2003.

 Τουρκμένοι αξιωματούχοι επισκέπτονται συχνά την Τουρκία και γίνονται δεκτοί θερμά από αξιωματούχους και εθνικιστές πολιτικούς, σημειώνει το κουρδικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr