Λιβύη: Ο Εθνικός Στρατός θα κλείσει τον φάκελο του «χαμένου ουρανίου»


Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης  όταν βρέθηκαν τα βαρέλια ουρανίου

Μάρτιος 25, 2023. Ελλάδα.

 

Ενημερωμένη πηγή στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης ανέφερε ότι «υπάρχει μια (αδήλωτη) συμφωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το κλείσιμο του θέματος του ουρανίου», αναφερόμενη στα βαρέλια που περιείχαν το μετάλλευμα του υλικού που χάθηκε πρόσφατα. και στη συνέχεια βρέθηκε σε τοποθεσία στην πόλη Σέμπχα στα νότια της χώρας.

Πηγή του στρατού που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας, με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, είπε ότι η τελευταία ανακοίνωση από την υπηρεσία «είναι μια ανάκληση από την πρώτη εκδοχή ειδικότερα, αφού πρόσφατα συνήφθη συμφωνία με τους αξιωματούχους της για κλείσιμο του θέματος».

Και συνέχισε, «Αφού ο εθνικός στρατός αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του  Λιβυκού Πρακτορείου σχετικά με την απώλεια κάποιων βαρελιών που περιείχαν ουράνιο, έγιναν επαφές μαζί του και ζήτησαν ρητά από τον στρατό να γυρίσει αυτή τη σελίδα, αφού οι αξιωματούχοι του πρακτορείου παραδέχθηκαν ότι βιάστηκαν να ανακοινώσουν την απώλεια κάποιων βαρελιών».

 

Λείπει μια μικρή ποσότητα ουρανίου

 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ενημέρωσε τα κράτη μέλη σε δήλωση την Παρασκευή ότι «το μεγαλύτερο μέρος του συμπυκνώματος φυσικού μεταλλεύματος ουρανίου περίπου 2,5 τόνων που πρόσφατα δηλώθηκε αγνοούμενο από μια τοποθεσία στη Λιβύη, βρέθηκε στην ίδια τοποθεσία».

Η δήλωση προς τα κράτη μέλη ανέφερε ότι «η υπηρεσία διενήργησε επιθεώρηση και ανακάλυψε ότι μια σχετικά μικρή ποσότητα συμπυκνωμένου μεταλλεύματος ουρανίου εξακολουθούσε να λείπει».

Ο Εθνικός Στρατός, ο οποίος ελέγχει επίσης το νότο της χώρας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρέθηκαν βαρέλια συμπυκνωμένου μεταλλεύματος ουρανίου κοντά στην αποθήκη από την οποία ελήφθησαν στο νότο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε ενημερώσει τα κράτη μέλη με παρόμοια εμπιστευτική δήλωση στα μέσα αυτού του μήνα ότι 10 βαρέλια που περιείχαν μια μη πτητική ένωση άνθρακα είχαν εξαφανιστεί από τοποθεσία στη Λιβύη που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η απώλειά τους «μπορεί να αντιπροσωπεύει ραδιολογικό κίνδυνο, επιπλέον των ανησυχιών για την πυρηνική ασφάλεια».

Ωστόσο, ο Εθνικός Στρατός είπε, από την άλλη, ότι βρήκε τα βαρέλια κοντά στην αποθήκη από την οποία τα πήραν στη νότια Λιβύη.

Σύμφωνα με την πηγή του εθνικού στρατού, μια αντιπροσωπεία της υπηρεσίας ολοκλήρωσε μια τελική επιχείρηση επιθεώρησης υπό την επίβλεψη του εθνικού στρατού της τοποθεσίας, η οποία παρακολουθείται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε τακτική βάση μέσω ανάλυσης δορυφορικών εικόνων και ανοιχτών προσβάσεων στις πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι ο εκλιπών ηγεμόνας της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε το 2003 την εγκατάλειψη του προγράμματός του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr