Η Βουλγαρία και άλλες έξι χώρες ζητούν να σταματήσουν τα εμβόλια κατά του Covid

Περίπου το 70% του βουλγαρικού πληθυσμού αρνήθηκε τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

Μάρτιος 9, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταγγείλει τη σύμβασή της για την προμήθεια εμβολίων κατά του COVID με την "Pfizer" - αυτή είναι η επίσημη θέση της Βουλγαρίας, την οποία θα υπερασπιστεί ο υπουργός Ασέν Μετζιντίεφ στο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών.

Σύμφωνα με τον Μετζιντίεφ, εάν η σύμβαση δεν λυθεί, μπορεί τουλάχιστον να αλλάξει ώστε κάθε χώρα να δηλώσει τον αριθμό που χρειάζεται. Και να πληρώνει μόνο αυτόν. Μέχρι τώρα, τα εμβόλια διανέμονταν μεταξύ των χωρών ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Πέρυσι, η Βουλγαρία κατέστρεψε 2,3 εκατομμύρια εμβόλια κατά του COVID αφού οι Βούλγαροι απέφυγαν τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «24 Chasa», η αξία τους είναι σχεδόν 80 εκατομμύρια BGN. «Ένα τεράστιο ποσό θα καταστραφεί επίσης φέτος», είπε ο Μετζιντίεφ.

Οι προθέσεις των υγειονομικών αρχών για καταγγελία της σύμβασης προμήθειας έγιναν σαφείς ήδη πριν από δύο εβδομάδες. Από χθες, πάντως, στηρίζονται από την κυβέρνηση.

«Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται περισσότερα εμβόλια. Ο εξαναγκασμός χωρών να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να καταστραφούν στη συνέχεια είναι εξαιρετικά ανεύθυνος και δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της Βουλγαρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της ΕΕ», δήλωσε ο Μετζιντίεφ.

Σχεδόν 2,8 εκατομμύρια δόσεις πρέπει να καταργηθούν για ολόκληρο το 2023, με σχεδόν 1 εκατομμύριο να έχουν ήδη λήξει μέχρι τα τέλη Μαΐου. Εάν δεν εφαρμοστούν, δωρηθούν ή πωληθούν, η Βουλγαρία θα «πετάξει» περίπου 32 εκατομμύρια λέβα.

Οι ποσότητες που παρέχονται έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τις ανάγκες της χώρας. 

Η Βουλγαρία παρέμεινε η χώρα στην ΕΕ με τη χαμηλότερη κάλυψη εμβολιασμού (30% με ολοκληρωμένο κύκλο) και η πτωτική τάση στον εμβολιασμό ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. 

Στην πράξη, η διαδικασία σταμάτησε με την ακύρωση της έκτακτης επιδημικής κατάστασης.

Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία και η Λιθουανία θα θέλουν επίσης να τερματιστεί η σύμβαση προμήθειας εμβολίων. Ο Δρ Medzhidiev αναμένει υποστήριξη και από τη Σλοβενία ​​και την Κροατία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr