Οι Τούρκοι ετοιμάζουν τον νέο drone καμικάζι «Azab»


Μάρτιος 21, 2023. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Η εταιρεία «Robit Teknoloji» ανέπτυξε drone καμικάζι πολλαπλών χρήσεων με την ονομασία Aza, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των πτητικών δοκιμών, όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Ο διευθυντής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων της Robit Teknoloji, Σελτσούκ Φιράτ,  δήλωσε ότι η εταιρεία, με ιστορία 15 ετών, δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της συγκέντρωσης πληροφοριών και ασφάλειας πληροφοριών και ότι αναπτύσσουν λύσεις στον τομέα της βιομηχανικής άμυνας τα τελευταία 2 χρόνια.

Όσον αφορά το Azab, είναι ένα UAV καμικάζι πολλαπλών χρήσεων: «Μπορούμε να αλλάξουμε και να ενσωματώσουμε την κεφαλή όπως θέλουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες κεφαλές στο απόθεμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 2 εκδόσεις του Azab:

Μπορείτε να εγκαταστήσετε το μοντέλο Azab T200 πολύ εύκολα με δύο χειριστές. Μπορεί επίσης να μεταφερθεί σε 8, 16 λοβούς. Χρειάζονται 5 λεπτά για την εγκατάσταση. Εάν θέλετε, μπορείτε να το φορτώσετε εκ των προτέρων.

 Εάν το επιθυμεί, ο χειριστής μπορεί να ενεργοποιήσει τον υπολογιστή του και να τον στείλει απευθείας στον προορισμό του με το τηλεχειριστήριό του. Μπορείτε να μεταφέρετε το Ufak Azab με έναν μόνο χειριστή, ένα κανονικό πολιτικό όχημα ή ένα στρατιωτικό όχημα εάν το επιθυμείτε. Και πάλι 5 λεπτά για εγκατάσταση. Αφού κάνετε την πρώτη εγκατάσταση, μπορείτε να ρίξετε 5-10 Azabs στη σειρά. Δεν έχουμε κάνει ακόμα τις δοκιμές του».

 

«Είμαστε έτοιμοι για παραγωγή»

 


Ο Φιράτ έδωσε επίσης πληροφορίες για το στάδιο στο οποίο έφτασε το Azab.

 «Το Azab πετάει, και καταδύεται στον στόχο του. Έχουμε πραγματοποιήσει όλες τις δοκιμές πτήσης. Προχωράμε σε δοκιμές με πυρομαχικά. Θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές με πυρομαχικά τους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζουμε τον μηχανισμό της σκανδάλης. Είμαστε στο κομμάτι που λέμε, «θα καταστρέψω τον εαυτό μου». Αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι δοκιμές πυρομαχικών στα μέσα του έτους ή το τρίτο τρίμηνο του έτους. Είμαστε έτοιμοι για παραγωγή. Θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές παραγγελίες», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι μπορούν να παραχθούν ειδικά πυρομαχικά για το Azab καθώς και κεφαλές στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας, «όλμοι, όπλα αρμάτων μάχης και πυρομαχικά RPG μπορούν να ενσωματωθούν στο Azab πολύ εύκολα».

 

«Πολύ μικρή πιθανότητα να εντοπιστεί από ραντάρ»


Η πιο θεμελιώδης διαφορά που διακρίνει το Azab από παρόμοια προϊόντα είναι η χρήσιμη ικανότητα μεταφοράς φορτίου.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Φιράτ δήλωσε:

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει UAV καμικάζι που να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο σε αυτές τις χωρητικότητες στη χώρα μας. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι καθοδηγείται από τον χρήστη και μπορεί να εγκατασταθεί πολύ εύκολα. Είναι επίσης μια πλατφόρμα που μπορεί να αναπτυχθεί. Μην σκεφτείτε το Azab ως απλά ένα UAV καμικάζι. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με την ενσωμάτωση διαφορετικών ωφέλιμων φορτίων.

Το Azab μπορεί να μεταφέρει φορτίο 50 κιλών αν θέλετε. Μπορούμε να επεκτείνουμε την πλατφόρμα σε άνοιγμα φτερών 3,5 μέτρων, μπορούμε να σχεδιάσουμε την άτρακτό της με όποιον τρόπο θέλουμε . Χάρη στη διατομή του ραντάρ και το σύνθετο σώμα του, είναι ένα προϊόν που είναι πολύ απίθανο να πιαστεί από το ραντάρ.

 Στις δοκιμές μας, πετάει συνήθως μεταξύ 50-100 μέτρων, «Το ελάχιστο υψόμετρο είναι σε αυτά τα επίπεδα. Το Azab μπορεί να φτάσει ταχύτητα 278 χιλιομέτρων την ώρα, πηγαίνει πολύ γρήγορα. Ο χειριστής μπορεί να ελέγξει το Azab μέχρι εμβέλεια 200 χιλιομέτρων. Είναι δυνατό να φτάσει σε εμβέλεια 500 χιλιομέτρων με το T200», κατέληξε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr