«Η ανέλκυση του αμερικανικού drone από τη Ρωσία από τον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ»


 Μάρτιος 24, 2023. Ελλάδα.

Το drone MQ-9 των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ , το οποίο εκτελούσε αναγνωριστική πτήση και συνετρίβη στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας,  στις 14 Μαρτίου στα νερά, ενδέχεται να ανασυρθεί από τη Ρωσία.

Εάν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί από τους Ρώσους αυτό θα απειλήσει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ύπαρξη μιας τέτοιας απειλής αναφέρει σε ψήφισμα που υπέβαλε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μπράντον Ουίλιαμς - μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ-  προς εξέταση από το νομοθετικό σώμα.

Φοβάται ότι οι Ρώσοι θα αποφασίσουν να ανελκύσουν το drone από τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως δήλωσε: Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει τις ενέργειες του ρωσικού στρατού και αναγνωρίζει ότι οι Ρώσοι επιχειρούν να ανασύρουν το drone.  Ένα γεγονός που αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Ισχυρίζεται ότι το αναγνωριστικό drone των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ενήργησε πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν παραβίασε τίποτα. Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός κατηγόρησε τους Ρώσους πιλότους για παράνομες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιλότοι δύο αεροσκαφών Su-27 όχι μόνο έριξαν καύσιμα στο drone, αλλά και το ώθησαν. Κάτι που δείχνει την έλλειψη επαγγελματισμού τους.

 Όπως είχε αναφερθεί από την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στις 14 Μαρτίου, το αμερικανικό drone MQ-9 απογειώθηκε  και εκτελούσε πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στις ρωσικές ακτές με κλειστούς αναμεταδότες (εντοπισμού του).

Βρισκόταν, όμως, στη ζώνη που απαγορευόταν για πτήσεις ξένων αεροσκαφών με απόφαση των ρωσικών αρχών που ελήφθησαν για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό αεροπλάνο ήταν εισβολέας.


Οι πιλότοι των Su-27 μιλούν για τη στιγμή που αναχαιτίστηκε το αμερικανικό MQ-9


Στο ίδιο πλαίσιο μίλησαν και οι δύο Ρώσοι πιλότοι, ο ταγματάρχης  Βασίλι Βαβίλοφ και ο Σεργκέι Ποπόφ, πιλότοι του μαχητικού αεροσκάφους Su-27. Εκτέλεσαν την αποστολή αναχαίτισης του αμερικανικού MQ-9 Reaper στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας στις 14 Μαρτίου.

Ο Ταγματάρχης Βαβίλοφ είπε μετά την παραλαβή του τιμητικού μετάλλου από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου:

«Ήμασταν σε υπηρεσία για την αεράμυνα και λάβαμε εντολή να απογειωθούμε. Με άλλα δύο πληρώματα, πετάξαμε για να αναχαιτίσουμε ένα drone που ήταν καθ' οδόν για να παραβιάσει τα σύνορα της χώρας. Και μετά την απογείωση, πλησιάσαμε αυτό το αεροπλάνο. Προσδιορίσαμε τον τύπο του και πραγματοποιήσαμε ελιγμούς για να το αναγκάσουμε να μην εκτελέσει την αποστολή του».

 Με τη σειρά του, ο Ποπόφ τόνισε ότι δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα του μαχητικού, λέγοντας: «Δεν χρησιμοποιήσαμε όπλα και δεν υπήρξε επαφή με αυτό το drone».

Την περασμένη Παρασκευή, ο απόστρατος Ρώσος πιλότος  Σεργκέι Λιπόβοφ αποκάλυψε τον σκοπό και τον κύριο στόχο της αποστολής του αμερικανικών drone  «Reaper MQ-9» πριν πέσει στη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας: «Δεν ήταν τυχαίο που το drone βρισκόταν σε εκείνη την περιοχή. Πετούσε πάνω από την περιοχή όπου ο αγωγός Turkish Stream εκτείνεται στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνοντας τη συντριβή ενός αμερικανικού drone MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα  ανέφερε ότι ήταν αποτέλεσμα ενός απότομου ελιγμού που έκανε, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στη θάλασσα.


Arabic Defense

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr