«Jin jiyan azadi», φώναξε η Πρώτη Κυρία στο Λευκό Οίκο για το Νεβρόζ


Μάρτιος 21, 2023. Ελλάδα.

Ουάσινγκτον.

Για την πρωτοχρονιά των Κούρδων και των Ιρανών, πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο η «γιορτή Νεβρόζ». Σε αυτήν συμμετείχε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στην ομιλία του δήλωσε:

«Το Νεβρόζ γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ερμπίλ, και είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πολλούς από αυτούς». 

Ιρανοί καλλιτέχνες έπαιξαν επίσης στην εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με το τραγούδι «Beraye», το οποίο ταυτίζεται με τα συνθήματα όσων διαμαρτύρονται για την ισλαμική διοίκηση στο Ιράν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι εορτασμοί του Νεβρόζ συνέπεσαν με μια δύσκολη περίοδο φέτος και τίμησε επίσης τη μνήμη όσων επλήγησαν από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Παραθέτοντας τα ποιήματα του Ιρανού ποιητή Hafiz-i Shirazi, ο Μπάιντεν τόνισε την πολιτιστική ποικιλομορφία που συνθέτει τον αμερικανικό λαό.

 


Στην εκδήλωση μίλησε και η Ιρανοαμερικανίδα αστροναύτης Jasmin Moghbeli, η οποία επιλέχθηκε ως διοικητής της αποστολής SpaceX Crew-7 της NASA.


Μιλώντας στην εκδήλωση, η Τζιλ Μπάιντεν ξεκίνησε τη δήλωσή της με τις λέξεις «Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, καλές γιορτές». Φωνάζοντας με το σύνθημα «Jin jiyan azadi», η Πρώτη Κυρία είπε χαρακτηριστικά:

 «Ενώ η κραυγή «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» συνεχίζει να αντηχεί σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε την ανανέωση της άνοιξης χωρίς να σκεφτόμαστε τις γυναίκες. Σε αυτό το νέο έτος, πρέπει να περιβάλλεται από υποστήριξη και καλοσύνη. Ακούμε το τραγούδι σας στις καρδιές μας. Ακούμε τον αγώνα σας. Σας βλέπουμε και είμαστε μαζί σας. Δεν είστε μόνες».

Ο Μπάιντεν κυκλοφόρησε επίσης ειδική γραπτή δήλωση για το Νεβρόζ. Τόνισε ότι έστειλε τις καλύτερες ευχές σε όλους όσους γιορτάζουν το Νεβρόζ σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ :

«Φέτος το Νεβροζ ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θεμελιώδη τους δικαιώματα και ελευθερίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό «των Ιρανών πολιτών που εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο με την πίστη και το θάρρος τους», είπε ο Μπάιντεν.

Duvar

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr