«Η τουρκική άμυνα δεν θα χρειαστεί το ρωσικό σύστημα S-400»


Μάρτιος 18, 2023. Ελλάδα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τουρκία ενδέχεται να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, που απέκτησε το 2019, το οποίο πυροδότησε κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ASELSAN, Haluk Görgün, δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας της Τουρκίας αναπτύσσονται ραγδαία τονίζοντας: «Δεν χρειαζόμαστε τα S-300, S-400».

 Ο  Γκοργκούν, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet στις εγκαταστάσεις της ASELSAN Gölbaşı, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατασκευάζουμε συστήματα αεράμυνας. Δεν χρειαζόμαστε S-300, S-400. Εξαλείφουμε την ανάγκη τους. Αυτό είναι το καθήκον μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι εργάζεται μαζί με την  Roketsan και τη SAGE για την ανάπτυξη ενός εγχώριου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που ονομάζεται SİPER /«Κυβερνοχώρος».

«Το σύστημα αεράμυνας SİPER δεν είναι  μόνο μια βάση εκτόξευσης πυραύλων με ένα όχημα»,  διευκρίνισε ο Γκοργκούν: «Υπάρχει ένας σταθμός επικοινωνίας, υπάρχει ένα ραντάρ αναζήτησης. Αυτό το ραντάρ σαρώνει συνεχώς τον ουρανό για να δει αν πλησιάζει κάποιος πύραυλος. Υπάρχει επίσης ένα κέντρο ελέγχου. Διαθέτει σύστημα εκτόξευσης πυραύλων. Διαθέτει σύστημα αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών στόχων».

Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για τις δηλώσεις του Γκοργκούν σχετικά με τη συμφωνία, η οποία πυροδότησε κρίση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Αυτή η αλλαγή στην τουρκική αμυντική πολιτική έρχεται μετά την πολιτική κρίση που προκλήθηκε λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας από την Τουρκία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν τη συνεισφορά της Τουρκίας σε ένα πολυμερές έργο υπό την επίβλεψη του «ΝΑΤΟ» για την παραγωγή και ανάπτυξη του μαχητικού «F -35», και την εμπόδισε να αποκτήσει 100 αεροσκάφη αυτού του τύπου, επιβάλλοντας κυρώσεις.


Αξιοσημείωτο είναι ότι η ASELSAN αναλαμβάνει έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη τουρκικών αμυντικών συστημάτων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr