Συντριβή αμερικανικού UAV στη Μαύρη Θάλασσα: «Λόγω του έλικά του», λένε οι Ρώσοι


Μάρτιος 14, 2023. Ελλάδα.


Δύο μαχητικά Su-27 του ρωσικού συστήματος αεράμυνας πραγματοποίησαν, στις 14 Μαρτίου, «ανασφαλή και αντιεπαγγελματική» συνοδεία ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper, το οποίο εκτελούσε αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από ουδέτερα ύδατα της

Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (USEUCOM) σε σχετική ανακοίνωσή της, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Η ιστοσελίδα ‘ρωσικής άμυνας’ σημειώνει:

Σύμφωνα με το αναφερόμενη ανακοίνωση «το περιστατικό σημειώθηκε στις 07:03 CET.
Το MQ-9 μας εκτελούσε μια επιχείρηση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο. Χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος που το αναχαίτισε. Αυτό οδήγησε στη συντριβή του drone,  και στην ανεπανόρθωτη απώλεια του», αναφέρεται στην ανακοίνωση για το ενδιαφέρον περιστατικό.

Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά drones έχουν εγκατασταθεί κυριολεκτικά στους ουρανούς της περιοχής, αναπτύσσοντας ασύλληπτη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. 

Βρίσκονται συνεχώς στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γεωργίας, καθώς και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, πετώντας μέχρι τις ρωσικές ακτές.

 Κατά το παρελθόν, έχουν δημιουργήσει πραγματικούς εφιάλτες στην πολιτική αεροπορία, εμφανιζόμενα επανειλημμένα στην άμεση (επικίνδυνη) γειτνίαση των αεροσκαφών που πετούν με άτομα επί του σκάφους.

Επομένως, δεν είναι περίεργο που μια μέρα κάποιο drone έπιασε κάτι με τον έλικά του.

Είναι απαραίτητο να τηρούνται προσεκτικά οι κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου και την ασφάλεια πτήσεων, όταν για παράδειγμα ένας έλικας, η αστοχία του οποίου οδηγεί σε αναπόφευκτη απώλεια της συσκευής.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr