19 χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους BRICS

 


Απρίλιος 26, 2023. Ελλάδα.

Η ομάδα BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ότι 19 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη πριν από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν, την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, στις 2-3 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος των BRICS στη Νότια Αφρική, Ανίλ Σούκλαλ, δήλωσε ότι στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, θα συζητήσουν την επέκταση της ομάδας και τα κατάλληλα μοντέλα.

«Δεκατρείς χώρες έχουν ζητήσει επίσημα να ενταχθούν και άλλες έξι έχουν ζητήσει ανεπίσημα», είπε ο Σούκλαλ. «Λαμβάνουμε αιτήσεις συμμετοχής καθημερινά».

Ο Σούκλαλ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε κρατών μελών θα παρευρεθούν στις συνομιλίες τον Ιούνιο. Πρόσθεσε πως εκτός από τη συμμετοχή τους, θα συζητηθούν «καυτά σημεία», συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν, όπου τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία την Τρίτη μετά τις 10 μέρες σύγκρουσης.

Ο Ομάδα BRIC ιδρύθηκε το 2006, με την προσθήκη του ‘S’ έγινε BRICS με την ένταξη της Νότιας Αφρικής (S) το 2010.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των χωρών που υπέβαλαν επίσημα τις αιτήσεις τους για ένταξη στους BRICS.

Άλλες χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν περιλαμβάνουν την Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και την Ινδονησία, καθώς και δύο χώρες από την Ανατολική Αφρική και μια ανώνυμη χώρα από τη Δυτική Αφρική.



The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr