Σταματά η έντυπη έκδοση εφημερίδας έπειτα από 320 χρόνια συνεχούς έκδοσης


Απρίλιος 28, 2023. Ελλάδα.

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας αποφάσισε χθες να τερματίσει την εκτύπωση μιας από τις παλαιότερες εφημερίδες στον κόσμο που κυκλοφορεί στη Βιέννη εδώ και 320 χρόνια!

Η «Wiener Zeitung» θα εκδίδεται πλέον μόνο στην ηλεκτρονική έκδοση. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της αυστριακής κυβέρνησης και της διεύθυνσης της εφημερίδας.

Ιδρύθηκε το 1703 ως Wienerisches Diarium και αργότερα μετονομάστηκε σε Wiener Zeitung το 1780, η κάποτε ιδιωτική εφημερίδα κρατικοποιήθηκε από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α ΄ (γερμανικά: Franz Joseph I) της Αυστρίας το 1857, και έγινε η επίσημη εφημερίδα της χώρας κατά τη διάρκεια της μοναρχίας των Αψβούργων.

Το 2021, ο κυβερνών συνασπισμός αποφάσισε ότι η εφημερίδα, που ανήκει στην αυστριακή κυβέρνηση, θα σταματήσει να δημοσιεύει διαφημίσεις από τις εταιρείες που ήταν η κύρια πηγή χρηματοδότησής της.

«Η πλειονότητα των αναγνωστών της εφημερίδας είναι άνω των …90 παρά κάτω των 30 ετών», δήλωσε η υπουργός Οικογένειας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Σουζάνε Ράαμπ του Αυστριακού Λαϊκού Συντηρητικού Κόμματος.

Η Αυστριακή συγγραφέας και βραβευμένη με Νόμπελ, Elfriede Jelinek και ο καλλιτέχνης André Heller είναι μερικοί από τους εξέχοντες ανθρώπους που προσπάθησαν να σώσουν την έντυπη έκδοση.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επέκριναν την απόφαση γιατί πιστεύουν ότι εξαθλιώνει τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

«Είναι ένα πλήγμα για την πολιτική και την κουλτούρα των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) Jörg Leichtfried.

Η εφαρμογή της απόφασης θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου.

 

Διεθνής Επικαιρότητα

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr