Το Αζερμπαϊτζάν απελαύνει 4 αξιωματούχους της ιρανικής πρεσβείας

 


Απρίλιος 6, 2023. Ελλάδα.

Την Πέμπτη, το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε τέσσερις αξιωματούχους της ιρανικής πρεσβείας «persona non grata» και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τη χώρα «μέσα σε 48 ώρες».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή,  Σαγιέντ Αμπάς Μουσαβί, στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu στην αραβική.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο Ιρανός πρέσβης ήταν βαθιά ενοχλημένος από τα πρόσφατα προκλητικά μέτρα που έλαβε η χώρα του έναντι του Αζερμπαϊτζάν.

Η δήλωση ανέφερε ότι «τέσσερις υπάλληλοι της ιρανικής πρεσβείας έχουν κηρυχθεί persona non grata λόγω των δραστηριοτήτων τους που δεν είναι συμβατές με τη διπλωματική κατάσταση».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τους τέσσερις υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Και την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή, ως απάντηση σε διπλωματική νότα από την Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν,  Αϊχάν Χατζι Ζάντεχ, δήλωσε τότε σε μια δήλωση: «Σε απάντηση σε όσα αναφέρθηκαν στο υπόμνημα της ιρανικής πλευράς σχετικά με το ότι τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι αντικειμενικά, υποβλήθηκε μνημόνιο στην ιρανική πλευρά και μια λίστα με μια σειρά από άρθρα που δημοσιεύτηκαν στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατά του Αζερμπαϊτζάν».

Ο Ζάντεχ  περιέγραψε όσα αναφέρθηκαν στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης για τη χώρα του ως «προσβλητικές, ψευδείς, συκοφαντικές και μεροληπτικές πληροφορίες κατά του Αζερμπαϊτζάν και των κυβερνητικών του αξιωματούχων».

Θεώρησε ότι τέτοιο περιεχόμενο «βλάπτει τις διμερείς σχέσεις και προκαλεί παρεξήγηση μεταξύ των δύο χωρών».

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί και υπάρχει μια σχετική κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr