Η Κίνα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 60 χρόνια άλλαξε τη θέση της για τις Κουρίλες Νήσους

 

Το νησί Ατλασόβα στις Κουρίλες Νήσους – φωτό ηφαιστειογενής λόφος


Απρίλιος 3, 2023. Ελλάδα.

Μόσχα.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 60 χρόνια, η Κίνα άλλαξε τη θέση της στο ζήτημα της ιδιοκτησίας του νότιου τμήματος των Κουρίλων Νήσων, αναφέρουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo , το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κινεζική πλευρά, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα τον Μάρτιο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Κίνα «δεν θα λάβει τη θέση καμίας πλευράς» για το εδαφικό θέμα, που ανήκουν στο νότιο τμήμα των Κουρίλων.

Ταυτόχρονα, η Kyodo υπενθυμίζει ότι ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ιαπωνία για αυτό το θέμα το 1964 και έκτοτε η Κίνα δεν έχει θέσει αυτό το θέμα, αναφέρει το TASS.

Στην Ιαπωνία, πιστεύουν ότι μια αλλαγή στη θέση του Πεκίνου θα «ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη» προς τη Ρωσία, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ιαπωνική πλευρά, αυτό να περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Μόσχας και Τόκιο.

Επιπλέον, στη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά πρότεινε στην Κίνα να επενδύσει στα νησιά Κουρίλες, που έχουν το καθεστώς της εδαφικής Ειδικής Οικονομικής Ζώνης.

Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση επανέφερε την έννοια της «παράνομης κατοχής» του νοτίου τμήματος των Ρωσικών Κουρίλων Νήσων. 

Αυτή η διατύπωση εμφανίστηκε στην τελική δήλωση των συμμετεχόντων στο Εθνικό Συλλαλητήριο (στο Τόκιο) για την «Επιστροφή των Βορείων Εδαφών».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr