Αδριανούπολη: Ισλαμικό Κήρυγμα στο τζαμί με το ξίφος στο χέρι

 


Απρίλιος 1, 2023. Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο μουεζίνης του «Παλιού Τζαμιού» της Αδριανούπολης, Ισμαήλ Σιν, αναφερόμενος στο κήρυγμα της Παρασκευής που έγινε με τον ιμάμη να κρατά ένα ξίφος στο χέρι, δήλωσε ότι η παράδοση της ανάβασης στον άμβωνα κατά τις προσευχές της Παρασκευής και στις γιορτές κρατώντας το σπαθί είναι οθωμανική κληρονομιά.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι τελετές ορκωμοσίας των σουλτάνων γίνονταν στο τζαμί τις Παρασκευές, όπου ο σουλτάνος ​​ανέβαινε στον άμβωνα για να κάνει το πρώτο κήρυγμα με το σπαθί στο χέρι.

Όπως σημειώνει η Yeni Safak, επί περίπου 6 αιώνες, οι ιμάμηδες του «Παλιού Τζαμί» στην Αδριανούπολη διατηρούν τις παραδόσεις του κηρύγματος τις προσευχές της Παρασκευής και τις γιορτές με ξίφη.


Πάνω σε αυτό ο μουεζίνης θα πει: «Αυτή η παράδοση συνεχίζεται από την εποχή των Οθωμανών και το ξίφος θεωρείται ταυτόχρονα η Σούννα του Προφήτη μας και συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε στον άμβωνα τις προσευχές της Παρασκευής και τις γιορτές με το ξίφος για να διατηρήσουμε τη Σούννα και την κληρονομιά των Οθωμανών σουλτάνων σε αυτή τη συνοριακή πόλη».

Σύμφωνα με πηγές ο χαλίφης Ούμαρ ιμπν αλ-Χατάμπ ήταν ο πρώτος που το έκανε αυτό για να τονίσει την κυριαρχία του.




"Τα λόγια της ...Αγάπης των Οθωμανών - με το σπαθί στο τζαμί"


Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς,  όταν ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετατράπηκε το 2020 σε τζαμί από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr