Σκόπια: « Στην Ελλάδα οι εξτρεμιστές της «Χρυσής Αυγής» δεν καταλαβαίνουν τα μηνύματα του Αντρέεφσκι»


Απρίλιος 27, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

Τονίζω πάντα ότι η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα και ότι η γλώσσα της είναι οικουμενική, είπε στον ανταποκριτή του ΜΙΑ από την Αθήνα ο καλλιτέχνης Σεργκέι Αντρεέφσκι με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στον δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Όμως οι εξτρεμιστές από την «Χρυσή Αυγή» προφανώς δεν καταλαβαίνουν τα μηνύματα του Αντρεέφσκι, οπότε με μάσκες, καπέλα και κουκούλες, για να κρύψουν τα πρόσωπά τους, μια ομάδα μελών της οργάνωσης, η οποία έχει κηρυχθεί εγκληματική με δικαστική απόφαση, εισέβαλε στη γκαλερί του δήμου Θεσσαλονίκης Καλαμαριά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση του «Μακεδόνα» καλλιτέχνη.

Υποστηρίζουν ότι η «Χρυσή Αυγή» σφράγισε την έκθεση των Σκοπίων στην Καλαμαριά» στο δημοσιευμένο βίντεο από το λεγόμενο «Μέτωπο Νεολαίας – Χρυσή Αυγή».

 Επιπλέον, σχολιάζουν ότι δεν δέχονται κανέναν συμβιβασμό για τον «ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας», ότι είναι «προφανής εμπαιγμός και προσβολή του εθνικού αισθήματος των Μακεδόνων» και έπρεπε να «παρέμβουν» και κυρίως να στείλουν μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές ότι «τέτοιες προκλήσεις δεν μένουν αναπάντητες».


Στην είσοδο της στοάς κόλλησαν αφίσες που, όπως λένε, αναφέρονται στους κατοίκους και στην «απαράδεκτη ανοχή του δημάρχου».

«Απαγορεύεται η διαφήμιση ή η παροχή χρημάτων σε δημόσιο χώρο με χρήματα από Έλληνες πολίτες σε οργανισμούς ή πρόσωπα όπως ο Σεργκέι Αντρέεφσκι, που υπονομεύουν την ελληνική ιστορία, αμφισβητούν τον ελληνικό χαρακτήρα της χώρας μας, χαρίζουν τα εθνικά μας σύμβολα και εγκρίνουν εγκλήματα κατά των Ελλήνων», λέει στην αφίσα.

Για το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια της έκθεσης του καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρέεφσκι, μια ομάδα μασκοφόρων εισέβαλε στην γκαλερί, οι οποίοι με απρεπή και χυδαία λεκτική συμπεριφορά προσπάθησαν να διακόψουν την έκθεση, μετά την οποία αποχώρησαν. Ενημερώθηκε το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και η Πρεσβεία στην Αθήνα, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο προσθέτει ότι σήμερα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών η Πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππίδου, όπου, προσθέτουν, οι προσδοκίες από τη γείτονά μας ότι θα αντιμετωπιστούν επισήμως όλα τα μέτρα εντοπισμού και δίωξης των δραστών.

Παρουσία πλήθους επισκεπτών εγκαινιάστηκε επίσημα την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η έκθεση «Μη εκτεθειμένα έργα σε χαρτί» και ο καλλιτέχνης, μεταφέροντας τις εντυπώσεις του, δηλώνει ικανοποιημένος τόσο από τα εγκαίνια όσο και από τις αντιδράσεις των επισκεπτών.

«Το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο και αναμένω ιδιαίτερα τα μηνύματα που έστειλε στα εγκαίνια ο Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στη Θεσσαλονίκη,Ντεγιάν Ντιούσιτς, από τον εκπρόσωπο της συμβουλευτικής ομάδας του δήμου Καλαμαριάς,  Πασχάλη Λεμονή, και του Χάρη Σαββίδη, διεθνώς καταξιωμένου αρχιτέκτονα και φωτογράφου από την Αθήνα που μίλησε για τη δουλειά μου και την αποστολή μου να ενώσω τους ανθρώπους μέσω του πολιτισμού. 

Δηλαδή, τονίζω πάντα ότι η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα και ότι η γλώσσα της είναι παγκόσμια. Και όταν δημιουργώ, το κάνω αυθόρμητα, ειλικρινά, χωρίς λογισμούς. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις ειλικρινείς φιλοφρονήσεις των επισκεπτών που μέσα από τα έργα μου «ταξίδεψαν» στον κόσμο και τις εμπνεύσεις μου - τόνισε ο Αντρεέφσκι για το MIA.

Εξηγεί ότι είναι η πρώτη του ανεξάρτητη παρουσίαση στην Ελλάδα μετά την πρόσκληση που έλαβε ο σύμβουλος πολιτισμού του δημάρχου, Μάκης Μπατιάνης, εκ μέρους του δήμου Καλαμαριάς, αλλά επισημαίνει ότι, ωστόσο, το έργο του δεν είναι άγνωστο στους Έλληνες κριτικούς τέχνης.

- Το 2002 συμμετείχα σε ομαδική έκθεση με τίτλο: «Ευρωπαϊκή σύγχρονη τέχνη - η τέχνη των Βαλκανικών χωρών», που διοργανώθηκε από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς από άλλες βαλκανικές χώρες. 

Τον Ιούνιο του 2004, με την ευκαιρία και λίγο πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, με επέλεξε ο Τάκης Μαυρωτάς, κορυφαίος κριτικός της ελληνικής πολιτιστικής σκηνής, ως ο μοναδικός εκπρόσωπος από τη χώρα στο πολυπολιτισμικό έργο «Οι γείτονές μας», λέει ο Αντρεέφσκι.

Τα έργα του Μακεδόνα καλλιτέχνη στη Θεσσαλονίκη θα εκτίθενται έως τις 29 Απριλίου. Η υλοποίηση του έργου γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της «Μακεδονίας» γράφει η Nova Makedonija εννοώντας το υπουργείο των Σκοπίων.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr