Έντι Ράμα στους Δελφούς: «Είμαι στενός φίλος του Ερντογάν, κάνει εξαιρετική δουλειά στην Τουρκία»


Απρίλιος 28, 2023. Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, βρισκόμενος ακόμη και στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα, επιβεβαίωσε την πολύ στενή του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο πάνελ εξωτερικής πολιτικής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ελλάδα, ο Ράμα επαίνεσε τον Τούρκο αρχηγό κράτους για το έργο του στον μετασχηματισμό της Τουρκίας.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι με ή χωρίς τον Ερντογάν επικεφαλής της χώρας, η Τουρκία παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Ράμα είπε μεταξύ άλλων ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα βοηθήσει την Αλβανία και ότι υπάρχει ένα νέο πνεύμα στη σχέση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ότι η Αλβανία βλέπει την ΕΕ ως το μόνο παράθυρο για βελτίωση.

«Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δει τα Δυτικά Βαλκάνια σαν ταινία στο Netflix. Μας άφησαν μόνους σε έναν μακρύ δρόμο, ανέβαλαν τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς πειστικά επιχειρήματα. Υπάρχει ένα νέο πνεύμα στη σχέση μας με την ΕΕ. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα βοηθήσει την Αλβανία. Είμαστε αναγκασμένοι να βλέπουμε την ΕΕ ως το μόνο παράθυρο βελτίωσης», είπε ο Ράμα.

Μιλώντας για ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, ο Ράμα είπε ότι οι σχέσεις της Αλβανίας με τη Ρωσία είναι ίδιες με αυτές του Ψυχρού Πολέμου. Είπε ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι εντελώς απαλλαγμένοι από τη ρωσική επιρροή, σε αντίθεση με τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου παρουσιάζεται ένα εντελώς διαφορετικό πανόραμα.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν μέρος πολέμων και μίσους. Βρισκόμαστε τώρα στο καλύτερο μέρος της ιστορίας της περιοχής και αυτό χάρη στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Για αιώνες δεν μιλούσαμε μεταξύ μας. Τώρα τα τελευταία 8-9 χρόνια μιλάμε. Αν μιλάμε για τις εξωτερικές πολιτικές των βαλκανικών χωρών, έχουμε ένα μικτό πανόραμα. Η Αλβανία είναι εντελώς απαλλαγμένη από τη ρωσική επιρροή. Το Κοσσυφοπέδιο είναι εντελώς απαλλαγμένο από τη ρωσική επιρροή. Στη Σερβία και τη Βοσνία έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό πανόραμα. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι του ψυχρού πολέμου», τόνισε ο Ράμα.

Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr