Εν μέσω αμερικανικής οργής… Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμφώνησαν στην ενεργειακή πολιτική

 


Απρίλιος 23, 2023. Ελλάδα.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασαν την αμοιβαία ικανοποίηση τους για τις τιμές του πετρελαίου και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε μια ενεργειακή εταιρική σχέση, ένα γεγονός που έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον, γράφει αραβική εφημερίδα.

«Η συνομιλία έγινε με φιλικό τρόπο, ήταν εποικοδομητική και ενημερωτική. Με αυτό κατά νου, συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν επαφές σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Αυτή η έκκληση ήρθε εβδομάδες αφότου το Ριάντ οδήγησε τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) να μειώσει την «εθελοντική» παραγωγή αργού πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυτή η ξαφνική κίνηση συγκλόνισε τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τους κερδοσκόπους της αγοράς που στοιχηματίζουν σε χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η περικοπή θα επιδεινώσει το παγκόσμιο έλλειμμα πετρελαίου, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Μια αναφορά του βρετανικού ιστότοπου «Middle East Eye» επικαλείται αναλυτές ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει τις προμήθειες είναι μια νίκη για τον Πούτιν, ο οποίος χρειάζεται ισχυρές τιμές πετρελαίου για να υποστηρίξει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Ο συντονισμός μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για τις τιμές του πετρελαίου είναι αξιοσημείωτος δεδομένου ότι οι δύο χώρες επιδόθηκαν σε έναν οξύ πόλεμο τιμών μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2020, με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται ήδη υπό πίεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν την παραγωγή και η κλήση εκφυλίστηκε σε φωνές.

«Η συνομιλία ήταν πολύ προσωπική», είπε τότε ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Φώναξαν ο ένας στον άλλο... Ο Πούτιν απέρριψε το τελεσίγραφο και η βιντεοκλήση έληξε άσχημα».

 Μετά τη διαμάχη, το Ριάντ αποφάσισε να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο και αυτό το βήμα ώθησε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει, μαζί με τις δυτικές χώρες, για να πείσουν τελικά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να μειώσουν την παραγωγή και να στηρίξουν τις τιμές.

  

Πρόσφατα, η παραγωγή πετρελαίου αναδείχθηκε ως ένα από τα πολλά ρήγματα στις σχέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με το Ριάντ.

Εκτός από τη συνεργασία με τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ο Μπιν Σαλμάν συμφώνησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ιράν σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα και επιδιώκει να αποκαταστήσει τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ενώ η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες, η Δαμασκός είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή και το Κρεμλίνο είναι κοντά στην Τεχεράνη και το Πεκίνο, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου υπογραμμίζει πώς το συμφέρον του Ριάντ οδηγεί τις σχέσεις.

 

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους στη σχέση

 

Σύμφωνα με το «Middle East Eye», τα κράτη του Κόλπου αντάλλαξαν θέσεις με τη Ρωσία στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, καθώς το Ριάντ ανακατεύθυνε τις πωλήσεις του στην Ευρώπη, ενώ η Μόσχα χρησιμοποίησε τους παραδοσιακούς πελάτες της στην Ασία σε μειωμένες τιμές.

Η έκθεση ανέφερε τα λόγια του Jim Crane, ενός ενεργειακού εμπειρογνώμονα και συνεργάτη στο Ινστιτούτο Baker του Πανεπιστημίου Rice: «Η Ευρώπη είναι η χθεσινή αγορά πετρελαίου. Σπεύδει να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε, «η Σαουδική Αραβία δεν θέλει να χάσει το μερίδιο αγοράς της στις μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές στην Ασία και να το εμπορευτεί με αντάλλαγμα τη στασιμότητα στις φθίνουσες ευρωπαϊκές αγορές».

Αλλά οι περικοπές παραγωγής κρατούν χαρούμενους τόσο το Ριάντ όσο και το Κρεμλίνο.

Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τα απροσδόκητα έσοδα από το πετρέλαιο για να συνεχίσει μεγάλα έργα όπως η φουτουριστική πόλη NEOM και μια νέα αεροπορική εταιρεία, που έχουν σχεδιαστεί για να διαφοροποιήσουν την οικονομία της μακριά από την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Συγχρόνως, οι υψηλότερες τιμές συμβάλλουν στην ενίσχυση του πολεμικού στήθους της Ρωσίας.

The New Khalij

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr