Η Ουκρανία σχεδίαζε επιθέσεις κατά ρωσικών δυνάμεων στη Συρία


Απρίλιος 21, 2023. Ελλάδα.


Η διαρροή απόρρητων αμερικανικών εγγράφων δείχνει ότι η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας προετοίμαζε χτυπήματα εναντίον ρωσικών στρατευμάτων και μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ στη Συρία με τη συμμετοχή κουρδικών σχηματισμών, αλλά τον Δεκέμβριο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε να σταματήσει ο σχεδιασμός της επιχείρησης, όπως αναφέρει η Washington Post.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σκοπός του ανοίγματος ενός νέου πεδίου μάχης χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία ήταν να επιβαρύνουν με δαπάνες και απώλειες τον ρωσικό στρατό και την ομάδα Βάγκνερ, που δραστηριοποιείται στη Συρία, γεγονός που πιθανότατα θα αναγκάσει τη Μόσχα να ανακατανείμει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία .

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε τη διακοπή του σχεδιασμού τον Δεκέμβριο. Με βάση πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τις 23 Ιανουαρίου, τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς πώς πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός και πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση εάν η Ουκρανία την επαναλάμβανε, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με την WP, το έγγραφο, που ονομάζεται HCS-P, το οποίο σημαίνει People's Choice, περιγράφει λεπτομερώς πώς αξιωματούχοι από τη  Ουκρανική Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Αναφέρεται, μάλιστα,  ότι ο επικεφαλής του GUR Κιρίλο Μπουντάνοφ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σχεδίαζε να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Θα ξεκινούσαν με «μικρά» χτυπήματα ή θα περιόριζαν τις επιθέσεις τους μόνο στους «Βαγκνεριανούς».

Ουκρανοί αξιωματικοί, έγραψε το δημοσίευμα, εξέτασαν τη δυνατότητα εκπαίδευσης μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των στρατιωτικών δυνάμεων της αυτόνομης βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους, να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους και να πραγματοποιήσουν «απροσδιόριστα μέτρα άμεσης δράσης με επιθέσεις UAV».


Σημειώνεται ότι οι SDF ήθελαν εκπαίδευση, συστήματα αεράμυνας και διαβεβαιώσεις ότι ο ρόλος τους στις επιχειρήσεις και τις επιθέσεις της Ουκρανίας θα κρατηθεί μυστικός. Η ηγεσία των SDF απαγόρευσε επίσης χτυπήματα εναντίον ρωσικών θέσεων σε κουρδικές περιοχές.

Σε σχόλιο στο δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος των SDF  Φαρχάντ Σαμί είπε ότι «τα έγγραφα για τα οποία μιλάτε σχετικά με τις δυνάμεις μας δεν είναι γνήσια» και ότι οι δυνάμεις των SDF «ποτέ δεν συμμετείχαν στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο».

Το έγγραφο που «διέρρευσε», σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, δείχνει ότι η Τουρκία γνώριζε τον σχεδιασμό και ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι «προσπάθησαν να αποφύγουν πιθανά αντίποινα» και πρότειναν στην Ουκρανία να ξεκινήσει τις επιθέσεις της από κουρδικές περιοχές και όχι από τα βόρεια και τα βορειοδυτικά όπου βρίσκονται άλλες ομάδες ανταρτών, μερικές από τις οποίες υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η Τουρκία αντιτίθεται στις SDF και θεωρεί τις Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας τους (YPG) τρομοκρατική ομάδα. Αντίθετα, οι SDF είναι ο κύριος εταίρος των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, όπου συχνά μοιράζονται βάσεις ως μέρος της αποστολής για την πρόληψη της αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Νοέμβριο, αξιωματικοί των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών εντόπισαν πιθανούς υλικοτεχνικούς περιορισμούς στα σχέδιά τους, συμπεριλαμβανομένων «προβλημάτων με τον ενδοκουρδικό έλεγχο των συνόρων και τη δημιουργία επιχειρησιακής βάσης», σύμφωνα με τα έγγραφα.

«Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, οι αξιωματικοί φαινόταν ότι είχαν διαπιστώσει ότι ο Ζελένσκι είχε σταματήσει τα σχέδιά τους. Δεν είναι σαφές γιατί ο Ζελένσκι διέταξε την GUR να σταματήσει τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις, αλλά το έγγραφο σημειώνει ότι θα μπορούσε να το κάνει για διάφορους λόγους: πίεση από τις ΗΠΑ, περιορισμοί στα ουκρανικά drones ή αμφιβολίες ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι επιτυχείς.

Το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς πώς μπορεί να μοιάζει μια εκστρατεία μυστικών επιθέσεων από την Ουκρανία και ποια κλιμάκωση ως απάντηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να προκαλέσουν. Η έκθεση συνέκρινε τις επιθέσεις σε καλά αμυνόμενους ρωσικούς στόχους «προτεραιότητας» κοντά στη Δαμασκό και τη συριακή ακτή, που θα ήταν οι πιο επικίνδυνες αλλά πιο δαπανηρές για τη Ρωσία, με χτυπήματα σε «υποδομές πετρελαίου που συνδέονται με τη Ρωσία» στην κεντρική Συρία, τις οποίες δεν υπερασπίζεται καλά η αεροπορική της άμυνα, αλλά θα προκαλούσε μόνο «μικρό κόστος» στη Ρωσική Ομοσπονδία, ιδίως στην ομάδα Βάγκνερ.

Ωστόσο, το Κίεβο είναι απίθανο να επαναφέρει το σχεδιασμό του για να «επιβάλει σημαντικό κόστος στη Ρωσία στη Συρία» χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ ή της Τουρκίας. Όπως τονίζεται, εάν η Ουκρανία επιμένει στις επιθέσεις θα μπορούσε «να πυροδοτήσει ρωσική απάντηση στραμμένη κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, εάν η υποστήριξη της επιχείρησης αποδοθεί στις ΗΠΑ», όπως σημειώνει η Українська pravda.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr