Το Ιράν θα παρακολουθεί τις γυναίκες στο δρόμο εάν φορούν χιτζάμπ


Απρίλιος 8, 2023. Ελλάδα.

Τεχεράνη.

Σε μια άλλη προσπάθεια να περιορίσουν τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που δεν συμμορφώνονται με τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας, οι ιρανικές αρχές εγκαθιστούν κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους και δρόμους, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν γυναίκες που παραβιάζουν τους κανόνες, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Μόλις εντοπιστούν, οι παραβάτισσες, θα λάβουν «προειδοποιητικά μηνύματα για τις συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωση της η αστυνομία, την οποία επικαλείται το Reuters.

Στόχος της κίνησης είναι να «αποτρέψει την αντίθεση στον νόμο για το χιτζάμπ», ανέφερε επίσης το κείμενο που κυκλοφόρησε από το δικαστικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan και άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια αντιπολίτευση βλάπτει την πνευματική εικόνα της χώρας και σκορπίζει ανασφάλεια.

Η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει τις παραβάτισσες βάσει του ισλαμικού νόμου 

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανοκουρδίσσας Μασά Αμινί Mahsa υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής τάξης τον Σεπτέμβριο, όλο και περισσότερες Ιρανές αρνούνται να φορέσουν μαντίλα. Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων για τη χρήση χιτζάμπ, υπενθυμίζει το Reuters. Οι ταραχές που ξέσπασαν στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα κατεστάλησαν βίαια από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, που επιβλήθηκε στη χώρα μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν, οι γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα για να κρύβουν τις φιγούρες τους. Οι παραβάτες αυτών των κανόνων υπόκεινται σε δημόσια μομφή, πρόστιμα και ακόμη και συλλήψεις.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr