Το Ισραήλ ζήτησε από την Κίνα να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν


O Έλι Κοέν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μπακού για να συζητήσει «κοινές προκλήσεις ασφάλειας», Απρίλιος 19, 2023- (Times of Israel)

Απρίλιος 20, 2023. Ελλάδα.

Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ προκειμένου να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων από το Ιράν δεν φείδεται των προσπαθειών του προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη και από τον ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών, την Κίνα, ζητώντας τη βοήθειά της.

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον αγώνα της για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.


Ανησυχία της Τεχεράνης από τη διπλωματική δραστηριότητα του Ισραήλ


Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν αναχώρησε για διπλωματική επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, όπου χθες συνάντησε τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Υπουργό Οικονομίας Μικαγίλ Τζαμπάροφ, για να συζητήσουν «την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων που σχετίζονται με την Τεχεράνη και εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της ενέργειας και της καινοτομίας».

«Φεύγω σήμερα για μια σημαντική πολιτική επίσκεψη για να συνεχίσω την οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου με τους φίλους μας στο Μπακού για να ανταποκριθούμε στις κοινές προκλήσεις», δήλωσε ο Κοέν.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν - των δύο μουσουλμανικών χωρών που μοιράζονται σύνορα με το Ιράν - έχουν αναπτυχθεί πολύ, γεγονός που έχει ανησυχήσει την Τεχεράνη. Μάλιστα, το Ιράν είχε πιέσει το Τουρκμενιστάν να αποτρέψει την επίσκεψη του Κοέν.


Ζήτησε τη βοήθεια της Κίνας


Την παραμονή της αναχώρησής του στο Μπακού, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών έλαβε κλήση από τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και κάλεσε τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Ο Κοέν βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τις προσπάθειες του Ιράν να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ζήτησε από τον κινεζικό ΥΠΕΞ να πιέσει την Τεχεράνη για να την εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο κίνδυνος που βλέπουμε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα [είναι] ένας κίνδυνος που συμμερίζονται πολλές χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων χωρών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αμέσως για να αποτρέψει το καθεστώς στην Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικές δυνατότητες», είπε.

  Συγχρόνως, ο Νετανιάχου τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη «μάχη» της για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Αγωνιζόμαστε αποφασιστικά ενάντια σε οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που θα ανοίξει το δρόμο του προς τα πυρηνικά όπλα», είπε την παραμονή της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, γράφει η αραβική ‘Μέση Ανατολή’.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr