Έντι Ράμα: Είναι αδύνατο να φανταστώ τα Βαλκάνια στην ΕΕ χωρίς τη Σερβία


Απρίλιος 26, 2023. Ελλάδα.

Ο Ράμα δήλωσε στην εκπομπή «Porta a porta» στην ιταλική δημόσια υπηρεσία ότι δεν σκέφτεται να επεκταθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη Σερβία και ότι πρέπει «να κρατήσουμε τη Σερβία πολύ κοντά και να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε σε πολιτική ενότητα μαζί της».

Εκτίμησε ότι είναι «αδύνατον να φανταστεί κανείς μια ΕΕ στην οποία θα περιλαμβάνεται η Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες χωρίς τη Σερβία».

Όταν ρωτήθηκε εάν η Αλβανία φοβάται μια ενδεχόμενη επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία περιλαμβάνεται και η Σερβία, τη στιγμή που η Σερβία θεωρείται κοντά στη Ρωσία, ο Ράμα απάντησε «όχι μόνο δεν τη φοβόμαστε, αλλά είμαστε μια αρκετά προβεβλημένη φωνή των Δυτικών Βαλκανίων που λέει ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Σερβία πολύ κοντά και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε πολιτικά ενωμένοι».

«Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν διαφορές, γιατί η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για σαφείς λόγους που σε κάποιο σημείο πρέπει να εκληφθούν ως λόγοι πολιτικού και ιστορικού, αλλά και ρεαλιστικού χαρακτήρα, επεσήμανε.

Μιλώντας για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Αλβανία, ο Ράμα είπε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το πάθος για πόλεμο να μας εμπλέξει στη δημιουργία διαφορών μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και μεταξύ της Σερβίας και τις κοινότητες που ανήκουν σε έναν σλαβο-ορθόδοξο κόσμο, που είναι στενά συνδεδεμένος με τη Ρωσία». 

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει ότι «η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να πρόκειται για μια από τις λεγόμενες παγωμένες συγκρούσεις, αλλά με μια πολύ ανησυχητική διάσταση που μπορεί να κρατήσει όμηρους όχι μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο μεγάλη χρονική περίοδο». 

«Αν οι Ρώσοι ήταν πάντα πολύ σκληροί μαχητές, οι Ουκρανοί είναι το ίδιο. Έτσι, το να πω ότι μπορεί να ληφθεί μια απόφαση εδώ χωρίς αυτούς μου φαίνεται αρκετά δύσκολο», εκτίμησε ο Ράμα. 


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr