Προκαλεί ανησυχία η νέα διαρροή στο διαδίκτυο απόρρητων Αμερικανικών εγγράφων

The New York Times


Απρίλιος 8, 2023. Ελλάδα.

Μια νέα παρτίδα με περισσότερα από 100 μυστικά έγγραφα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, τα οποία περιέχουν στρατιωτικά μυστικά για την Ουκρανία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο, αναφέρουν οι New York Times, διευκρινίζοντας ότι τα κείμενα που δημοσιεύονται στο κοινωνικό δίκτυο Twitter περιέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις δυνατότητες της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Περισσότερα από 100 έγγραφα μπορεί να έχουν διαρρεύσει, τα οποία με την ευαισθησία του περιεχομένου τους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στις ΗΠΑ, προειδοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών χαρακτήρισε τη διαρροή «εφιάλτη για τα Five Eyes», αναφερόμενος στις χώρες που μοιράζονται εκτεταμένες πληροφορίες μεταξύ τους - ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς.

Τα τελευταία έγγραφα αποκαλύφθηκαν στο Twitter και σε άλλους ιστότοπους την Παρασκευή, μια μέρα αφότου ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσαν ότι ερευνούν πιθανή διαρροή απόρρητων ουκρανικών στρατιωτικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας ανησυχητικής αξιολόγησης των ασταθών δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας.

Ένα από τα αρχεία, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, φέρει την ένδειξη «Secret/NoForn», που σημαίνει ότι δεν προορίζεται να κοινοποιηθεί με ξένες χώρες. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή και διατήρησε επικοινωνία με το Πεντάγωνο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

 Ο Μικ Μάλροϊ , πρώην ανώτερος αξιωματούχος στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, περιέγραψε τη διαρροή απόρρητων εγγράφων ως «σημαντική παραβίαση της ασφάλειας» που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τον ουκρανικό στρατιωτικό σχεδιασμό. «Δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι φωτογραφίες εγγράφων, φαίνεται ότι πρόκειται για εσκεμμένη διαρροή από κάποιον που ήθελε να βλάψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», σχολίασε.

Ένας άλλος αναλυτής περιέγραψε την κατάσταση ως την «κορυφή του παγόβουνου.»

Νωρίς την Παρασκευή, ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας που ασχολήθηκαν με την αρχική διαρροή αναγνώρισαν ότι είχε προκύψει μια νέα «ανησυχία» — ήταν η πληροφορία η μόνη διαρροή;

Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, η απάντηση ήταν  από μέσα. Καθώς αξιωματούχοι του Πενταγώνου και οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ διερεύνησαν την πηγή των εγγράφων που εμφανίστηκαν στο Twitter και το Telegram, εμφανίστηκε ένα άλλο 4chan ανώνυμης πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων. Το 4chan είναι ένας χάρτης που στοχεύει να δείξει την κατάσταση του πολέμου στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, το σκηνικό μιας σκληρής, πολύμηνης μάχης.

 Όμως τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται να υπερβαίνουν το άκρως απόρρητο υλικό για τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας.

 Αναλυτές ασφαλείας που εξέτασαν τα έγγραφα που διέρρευσαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι η αυξανόμενη συλλογή περιλαμβάνει επίσης ευαίσθητα ενημερωτικά κείμενα για την Κίνα, τον Ινδο-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και το θέμα της τρομοκρατίας.

 Την Παρασκευή, ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η διαρροή φαίνεται να είναι ένα ρωσικό τέχνασμα για να δυσφημήσει την αντεπίθεση.

 Το Πεντάγωνο τόνισε σε δήλωση την Πέμπτη ότι το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το θέμα. Την Παρασκευή, καθώς εκτυλίχθηκαν οι αποκαλύψεις, οι υπεύθυνοι του τμήματος είπαν ότι δεν είχαν τίποτα να προσθέσουν. Ωστόσο, σε ιδιωτικές συνομιλίες, αξιωματούχοι σε πολλές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι αυτό που σχολίασε κάποιος ήταν μια «συνεχής ροή απόρρητων πληροφοριών» που δημοσιεύτηκε σε διάφορους ιστότοπους.

 Τα ουκρανικά στρατιωτικά έγγραφα εμφανίζονται ως φωτογραφίες με διαγράμματα αναμενόμενων παραδόσεων όπλων, δύναμη στρατευμάτων και τάγματος και άλλα σχέδια. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για νόμιμα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας, αλλά τα αντίγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί σε ορισμένα μέρη από την αρχική τους μορφή. Οι τροποποιημένες εκδόσεις, για παράδειγμα, υπερεκτιμούν τις αμερικανικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς από τον πόλεμο της Ουκρανίας και υποτιμούν τις εκτιμήσεις για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Η πρώτη δόση των εγγράφων φάνηκε να δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου στο Discord, μια πλατφόρμα συνομιλίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλής στους βιντεοπαίκτες, σύμφωνα με τον Άρικ Τόλερ, αναλυτή στο Bellingcat, τον ολλανδικό ιστότοπο ερευνών.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr