Αραβικός Σύνδεσμος: Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος στην Ευρώπη

 


Απρίλιος 6, 2023. Ελλάδα.

Σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, δέχθηκε τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αυτή την περίοδο επισκέπτεται το Κάιρο.

Ο Τζαμάλ Ρουσντί, επίσημος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε ότι ο Αμπούλ Γκέιτ  καλωσόρισε την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, επισημαίνοντας τη βαθιά ριζωμένη ιστορική σχέση μεταξύ Κύπρου και αραβικού κόσμου και την εκτεταμένη πολιτική, τις οικονομικές και λαϊκές σχέσεις που δεσμεύουν τις δύο πλευρές και τόνισε τη σημασία των μηχανισμών συνεργασίας και συντονισμού που τις φέρνουν κοντά σε περιφερειακά ζητήματα και διεθνή συμφέροντα.


Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος του Συνδέσμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η Κύπρος διαδραματίζει παραδοσιακό ρόλο για την υποστήριξη της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς είναι μια πλευρά που έχει σταθερές θέσεις για το παλαιστινιακό ζήτημα και την υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά από σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με κυριότερο τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ και την κατάσταση που σχετίζεται με τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στο Αραβικές και ευρωπαϊκές περιοχές και η συνολική κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε στον Γενικό Γραμματέα την εκτίμησή του για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Αραβικός Σύνδεσμος σε περιφερειακό επίπεδο και τη βούληση της χώρας του να ενισχύσει τους δεσμούς των σχέσεων και τις αδελφικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.


 Αναφέρθηκε στη σύγκλιση των οραμάτων για τη σημασία των αραβοευρωπαϊκών σχέσεων, καθώς και στην ανάγκη σύσφιξής τους και συνέχισης της κοινής προσπάθειας για εδραίωση των σχέσεων και των πτυχών συνεργασίας μεταξύ αραβικής και ευρωπαϊκής πλευράς, σημειώνει στη σελίδα του ο Αραβικός Σύνδεσμος.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr