Η Σαουδική Αραβία δίνει τέρμα στην απομόνωση της Συρίας

 

 


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού (Reuters)

 

Απρίλιος 22, 2021. Ελλάδα.

 

Σε μια κίνηση που εμπίπτει στην ατμόσφαιρα των περιφερειακών συμφιλιώσεων και της εκεχειρίας και πρακτικά γυρίζει σελίδα στην αποξένωση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν επισκέφθηκε χθες τη Δαμασκό, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη από το ξέσπασμα της συριακής σύγκρουσης στη Συρία το 2011.

Η επίσκεψη κορυφώνεται με την επανέναρξη των σχέσεων Συρίας-Σαουδικής Αραβίας και έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Υπουργού  Εξωτερικών της Συρίας  Φαϊσάλ αλ Μικντάντ στη Τζέντα, τη στιγμή που οι αραβικές χώρες συζητούν το ενδεχόμενο επιστροφής της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο.

 Η ιδιότητα μέλους ανεστάλη το 2011. Ο μπιν Φαρχάν έγινε δεκτός χθες από τον Σύρο πρόεδρο αλ Άσαντ στο Ρεπουμπλικανικό Μέγαρο.

 Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση που διαφυλάσσει την ενότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας, καθώς και τα απαραίτητα βήματα για την επίλυση όλων των επιπτώσεων της κρίσης. να επιτύχει την εθνική συμφιλίωση και να συμβάλει στην επιστροφή της Συρίας στο αραβικό της περιβάλλον.

 Ο Σαουδάραβας υπουργός τόνισε τη σημασία της παροχής κατάλληλου περιβάλλοντος για την παράδοση βοήθειας σε όλες τις περιοχές και την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω περιφερειακών διπλωματικών κινήσεων που έχουν αλλάξει το πολιτικό τοπίο στην περιοχή από τότε που το Ριάντ και η Τεχεράνη, σύμμαχος της Δαμασκού, συμφώνησαν να επαναλάβουν τις σχέσεις τους τον περασμένο μήνα.

 Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε διαδικασία επανέναρξης διπλωματικών σχέσεων και επαναλειτουργίας των πρεσβειών τους, περισσότερα από δύο χρόνια αφότου οι αραβικές χώρες αποφάσισαν να τερματίσουν το μποϊκοτάζ στη Ντόχα.

Al Jarida

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr