Τούρκος διπλωμάτης: «Σύντομα η Αίγυπτος με την Τουρκία θα ανταλλάξουν πρέσβεις»


Απρίλιος 23, 2023. Ελλάδα.

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Κατάρ, Φικρέτ Οζέρ, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή αντιπολίτευση που έχει προσφύγει στη χώρα του επιθυμεί εξομάλυνση με το καθεστώς του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και αναμένει ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ του τελευταίου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καθυστερήσει για πολύ, όπως είπε στην «al Khalij al Jadid».

Ο Οζέρ σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στην «al Khalij al Jadid»/ «Νέος Κόλπος», ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουμε μάρτυρες ορισμένων νέων βημάτων όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου και ελπίζουμε ότι τα δύο μέρη θα δώσουν το δώρο των εορτών στους λαούς τους ανακοινώνοντας την επίσημη ανταλλαγή πρεσβευτών, υπό το πρίσμα της  θετικής και αδελφικής επίσκεψης που πραγματοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι στην Τουρκία.

Στις 13 Απριλίου, ο Σούκρι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, κατά την οποία συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Ο Οζέρ τόνισε, «Η ανταλλαγή των πρεσβευτών είναι ένα πολύ θετικό βήμα και θα ακολουθήσουν άλλα βήματα. Όταν ανακοινωθεί επίσημα, θα ανακοινωθούν και οι ρυθμίσεις για την επικείμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο προέδρων».

Ο Τούρκος διπλωμάτης είπε: «Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν αναπτύξει λύσεις στα σημεία διαφωνίας μεταξύ τους και έχουν συντάξει μια συμφωνία για την άρση όλων των προβλημάτων, η οποία σύντομα θα ανοίξει την πόρτα για πλήρη και συνολική εξομάλυνση μεταξύ των δύο χωρών».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr