Nova Makedonija: Στην Ελλάδα απαξιώνουν το όνομα της χώρας μας


Απρίλιος 27, 2023. Ελλάδα.

Οι αρχές των Σκοπίων όχι μόνο έχουν εφαρμόσει πολλά περισσότερα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά προχωρούν ακόμη παραπέρα και η κοινή γνώμη είναι μάρτυρας ότι στην πράξη γίνονται κινήσεις που δεν προβλέπονται καν από τη συμφωνία, γράφει σήμερα εφημερίδα των Σκοπίων.

Από την άλλη, οι Έλληνες πολιτικοί όχι μόνο δεν αναφέρουν το όνομα της χώρας μας, αλλά δεν έχουν εφαρμόσει ούτε μια ρήτρα από εκείνη την περίφημη συμφωνία από το Νίβιτσι, στην οποία τα Σκόπια αναφέρονται μάλιστα στο προοίμιο μόνο ως «Δεύτερο Μέρος» ;!

Σύμφωνα με αναλυτές, «με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν τελείωσε το πρόβλημα με την Ελλάδα, αλλά, αντιθέτως, ξεκίνησε πραγματικά τότε και ο χρόνος θα δείξει τι θα απαιτήσουν οι Έλληνες αν αρχίσουμε ποτέ να ανοίγουμε τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων».

 

Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί αποφεύγουν το όνομα του «μακεδονικού» κράτους

 

Ενώ ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών στα Σκόπια φαίνεται να ανταγωνίζεται για το ποιος θα προφέρει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πολλές φορές σε μία πρόταση, οι Έλληνες πολιτικοί αποφεύγουν επιδέξια να αναφέρουν το νέο όνομα της γειτονικής χώρας, αλλά απλώς ονομάζουν τη χώρα μας  μόνο ως «η γειτονική χώρα στα βόρεια» «ή, πάλι, «ο βόρειος γείτονας».

 

Η ταυτότητα όμως εμπεριέχεται και στο όνομα και στην ονομασία

 

Πρόσφατα, εμφανίστηκε ξανά στη δημοσιότητα ο υπογράφων τη Συμφωνία των Πρεσπών και νυν αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέντευξή του για το ελληνικό εκδοτικό γραφείο της «Deutsche Welle», κατά την οποία σε καμία στιγμή δεν αναφέρθηκε στα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, αλλά το προσφώνησε μόνο ως «βόρειο γείτονα» ή, από την άλλη, μιλούσε για τη χώρα μας μόνο με υπαινιγμούς.

«Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα Δυτικά Βαλκάνια θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση και ο βόρειος γείτονας πιθανότατα θα ήταν μια χώρα στην οποία κυριαρχούσαν τρίτες δυνάμεις. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για αυτή τη συμφωνία, γιατί αντιπροσωπεύει πραγματικά ένα μοντέλο επίλυσης διαφορών που βασίζεται σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι αν δεν είχαμε αυτή τη συμφωνία, τα Δυτικά Βαλκάνια θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Η ευρωπαϊκή προοπτική (ποιανού;) δεν θα ήταν ξεπαγωμένη και στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είχαμε μια χώρα που θα βυθιζόταν στην αστάθεια. Θα ήταν πιθανότατα μια χώρα στην οποία κυριαρχούν τρίτες δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα μια χώρα υπό εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το πρώην συνταγματικό της όνομα», είπε ο Τσίπρας.

 

Μια παλιά παροιμία: «Ο χειμώνας με την Ελλάδα είναι πίσω μας»

 

Οι αρχές των Σκοπίων, όχι μόνο έχουν εφαρμόσει πολλά περισσότερα από όσα προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά προχωρούν ακόμη παραπέρα, εκθέτοντας τους πολίτες σε επιπλέον κόστος για την αλλαγή των οδικών εγγράφων και πινακίδων κυκλοφορίας που θα φέρουν τη νέα σήμανση του κράτους από τον Μάιο 2024.

Ο πολιτικός αναλυτής Σίνισα Πεκέφσκι, εντοπίζει το πρόβλημα στους δικούς μας πολιτικούς, οι οποίοι αντί για κρατικούς και εθνικούς, αναγνωρίζουν αποκλειστικά το στενό κομματικό και ακόμη και τα δικά τους συμφέροντα.

«Δεν είδαμε κρατικοδομικά αισθήματα και αποφασιστικότητα από τους πολιτικούς, αλλά μόνο μια υποκειμενική νοοτροπία χάριν οικονομικού οφέλους και την ανάγκη να μας επαινούν ξένους διπλωμάτες. Το απέδειξαν ένα εκατομμύριο φορές», λέει ο Πεκέφσκι.

Προσθέτει ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα συνεχίσουν να αγνοούν επιδέξια το όνομα της χώρας μας γιατί ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν σε αυτήν την πλευρά των συνόρων.

«Ο Τσίπρας δεν θέλει καθόλου να αναφέρει το όνομα Μακεδονία και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί το συνώνυμο βόρειος γείτονας. Το κάνουν και άλλοι Έλληνες πολιτικοί. Εκεί δεν άλλαξαν ούτε ένα χιλιοστό, και εδώ τρώμε φρεάτια, αλλάζουμε ιστορία και άλλα παρόμοια, που κανείς δεν μας ζητά»,  δηλώνει ο Πεκέφσκι.


«Οι Έλληνες είναι ...γερόλυκοι στη διπλωματία»


Ορισμένοι από τους γνώστες των περιφερειακών πολιτικών καταστάσεων πιστεύουν ότι για την Ελλάδα το όνομα Μακεδονία θα παραμείνει αποκλειστικά ελληνικό και ως εκ τούτου δεν θέλουν να το αναφέρουν σε κανένα περιφερειακό πλαίσιο.

«Υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν εφαρμόζουν τίποτα από αυτήν. Λοιπόν, ακόμη και στη συμφωνία που υπογράφηκε στο Νίβιτσι, η χώρα δεν έχει όνομα, αλλά μόνο «Δεύτερο Μέρος», ενώ στην αρχή αναφέρεται η Ελλάδα.

Οι Έλληνες είναι γερόλυκοι στη διπλωματία και ξέρουν καλά να εκμεταλλεύονται τα πάντα, γι' αυτό και κρατούν σιωπηλά το όνομα της χώρας μας για να μην «ερεθίσουν» την ελληνική κοινωνία, ειδικά όχι τώρα, προεκλογικά.

 Ταυτόχρονα στέλνουν ένα διαφορετικό μήνυμα, ότι η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και κανενός άλλου.

Ωστόσο, με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν τελείωσε, αλλά, αντιθέτως, ξεκίνησε πραγματικά και ο χρόνος θα δείξει τι θα απαιτήσουν οι Έλληνες αν αρχίσουμε ποτέ να ανοίγουμε τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Προς το παρόν απλώς σιωπούν σοφά και περιμένουν να δουν μέχρι πού θα φτάσουν οι Βούλγαροι με τον εκβιασμό τους - καταλήγουν οι συνομιλητές.

Nova Makedonija

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr