Νέα αμερικανική στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιρροής της ομάδας Βάγκνερ στη Λιβύη και την Αφρική

 


Μάιος 10, 2023. Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πίεσαν να διαμορφωθεί ένας νέος οδικός χάρτης για να απομακρύνει τη μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ από τη Λιβύη και  από αρκετές αφρικανικές χώρες.

 

Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης «Politico» ανέφερε ότι ο σχεδιασμός ονομάζεται «πολύτιμη στρατηγική» και απαιτεί από την Ουάσιγκτον να επεκτείνει την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών στην Αφρική για να αποθαρρύνει τις χώρες από τη σύναψη συνεργασιών με την ομάδα «Βάγκνερ».

 

Το Politico ανέφερε ότι οι ισχυρές σχέσεις του Κρεμλίνου με αφρικανικές χώρες, όπως η Λιβύη, το Σουδάν και το Μάλι, λόγω της επέκτασης των επιχειρήσεων της ομάδας «Βάγκνερ» εκεί, όπου ασχολείται με την ασφάλεια σημαντικών τοποθεσιών ορυκτών και πετρελαίου στην Αφρική, εκτός από την προστασία κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι η παρουσία της «Βάγκνερ» σε αυτές τις χώρες ώθησε ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν να διαμορφώσουν έναν νέο οδικό χάρτη για να απομακρύνει την ομάδα από την περιοχή.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την Βάγκνερ ως ενδιάμεσο για να κλείσει συμφωνίες και να βοηθήσει στην προώθηση της προόδου εκ μέρους του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.

Αυτή η τακτική υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η στρατιωτική ομάδα και το Κρεμλίνο αποτελούν μακροπρόθεσμη απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ήπειρο.

Η αμερικανική έκθεση ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε ολοένα και περισσότερο μια συγκεκριμένη τακτική, μεταξύ άλλων τους μήνες που προηγήθηκαν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, για να ειδοποιήσει τους συμμάχους για διαφαινόμενες απειλές και αντιπάλους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν τι έκαναν.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι αυτή η τακτική χρησιμοποιείται επί του παρόντος ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για να αποτρέψει τη Μόσχα από το να αποκτήσει οικονομική και στρατιωτική βάση στις αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με συνεντεύξεις με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συνομιλίες με αξιωματούχους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Τσαντ, της Ρουάντα, της Μπουρκίνα Φάσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, για να μοιραστούν τις πληροφορίες των ΗΠΑ για την Βάγκνερ.

 Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με το υποτιθέμενο σχέδιο του Βάγκνερ να δολοφονήσει τον Πρόεδρο του Τσαντ, καθώς και τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να ελέγξουν βασικές τοποθεσίες εξόρυξης φυσικών πόρων σε άλλες χώρες όπως στο Σουδάν και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.



Αποκάλυψε επίσης ότι Αμερικανοί διπλωμάτες πίεσαν αξιωματούχους σε ορισμένες από αυτές τις χώρες να αποφύγουν να συνεργαστούν με την Βάγκνερ ή να βοηθήσουν να πείσουν άλλες γειτονικές χώρες να σταματήσουν να αλληλεπιδρούν με τη ρωσική ομάδα.

Η εφημερίδα Politico ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης τη στρατηγική της ανταλλαγής πληροφοριών ως τρόπο για να τονίσει τον αντίκτυπο της παρουσίας της Βάγκνερ σε ορισμένες χώρες στις επιχειρήσεις και την αδυναμία της να αποκαταστήσει την ασφάλεια εκεί.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι εάν η στρατιωτική ομάδα θεωρηθεί ότι διακόπτει τη ροή του εμπορίου και των επενδύσεων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Αφρική εδώ και πολύ καιρό, καθώς η εφημερίδα ανέφερε ότι αυτή η συμμαχία έχει παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες και εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Η Ουάσιγκτον προέτρεψε επίσης τους αξιωματούχους στις αφρικανικές χώρες να μην συνεργαστούν με την Βάγκνερ όχι μόνο λόγω των πιθανών μακροπρόθεσμων ανησυχιών για την ασφάλεια που μπορεί να παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και λόγω του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν οι ενέργειες της παραστρατιωτικής ομάδας στην Αφρική στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

 

Η εφημερίδα ανέφερε ανησυχίες από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Βάγκνερ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη που αποκομίζει από παραχωρήσεις εξόρυξης και άλλες συμβάσεις εργασίας στην Αφρική για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι η πρόσβαση του στρατιωτικού ομίλου σε ορυκτά και η ικανότητά του να τα εξάγει στην αγορά είναι υπερεκτιμημένη και ότι τα κέρδη του είναι οριακά και απίθανο να έχουν αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

 

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν συλλέξει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της Βάγκνερ να χρησιμοποιήσει τις διεθνείς διασυνδέσεις της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Αφρική, για να υποστηρίξει τον αγώνα της στην Ουκρανία.

Η έκθεση ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο του 2023, επικεφαλής της ρωσικής ομάδας συναντήθηκαν με Τούρκους,  για να αγοράσουν όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις της στο Μάλι και την Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το έγγραφο προσθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέλεξαν πληροφορίες που δείχνουν ότι ο μεταβατικός πρόεδρος στο Μάλι σκέφτηκε επίσης να αποκτήσει όπλα από την Τουρκία για λογαριασμό της Βάγκνερ.

 

Ωστόσο, το Γραφείο του Διευθυντή της CIA και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση Politico.

Μάλιστα, ο συντάκτης του δημοσιεύματος σημειώνει  ότι εκπρόσωποι χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονταν πληροφορίες  για την ομάδα Βάγκνερ καθώς και εκπρόσωποι του Μάλι και της Τουρκίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Al-Quds Al-Arabi

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr