Ρωσία : Στη λίστα καταζητούμενων οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου

 


Μάιος 11, 2023. Ελλάδα.

Η Ρωσία θα βάλει στη λίστα καταζητούμενων τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εξέδωσαν το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας θα καταχωρίσει σύντομα στη λίστα των προσώπων που καταζητούνται στη χώρα, τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης στο όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ενός άλλου Ρώσου αξιωματούχου.

«Η επιτροπή έρευνας άνοιξε πολύ γρήγορα μια ποινική υπόθεση εναντίον του προέδρου (CPI) και τριών δικαστών, οι οποίοι επηρέασαν ενεργά την έκδοση αυτής της απόφασης. Σύντομα, θα προστεθούν στη λίστα των καταζητούμενων», δήλωσε ο Μπαστρίκιν, μιλώντας στο «Παγκόσμιο Νομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το news.ro.

Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στο όνομα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίδας Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για υποτιθέμενο σχέδιο απέλασης Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.

Το δικαστήριο είπε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη» για τα φερόμενα εγκλήματα, επειδή τα διέπραξε απευθείας μαζί με άλλους και επειδή «δεν άσκησε επαρκή έλεγχο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν τις πράξεις».

Οι κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήταν οι πρώτες που απαγγέλθηκαν επίσημα εναντίον αξιωματούχων της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε την απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία πέρυσι.

Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ. Δεδομένου ότι το δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, οποιοσδήποτε κατηγορούμενος  ο Ρώσος αξιωματούχος θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Μόσχα είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις ενέργειες του ΔΠΔ ως «σκανδαλώδεις και απαράδεκτες», σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «kommersant».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr