Προσπάθειες για ενοποίηση του στρατού στη Λιβύη: Συναντήσεις ανατολικών και δυτικών ναυτικών δυνάμεων

 


«Ο Αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων στην Τρίπολη, Υποναύαρχος Noureddine Al-Boni (δ), με τον Αρχηγό του Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων στη Βεγγάζη, υποναύαρχο Σουαΐμπ αλ Σαμπέρ. 6 Μαΐου 2023 (Ναυτικές Δυνάμεις)»- al Wasat- libya

Μάιος 7, 2023. Ελλάδα.

Ναυτικές δυνάμεις από τη δυτική και την ανατολική Λιβύη διοργάνωσαν τριήμερες συναντήσεις στη Βεγγάζη με σκοπό να διερευνήσουν τις προθέσεις των δύο πλευρών για ενοποίηση των δυνάμεων τους.

Σχετική ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων που συνδέεται με τις ένοπλες δυνάμεις υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων  Νουρεντίν αλ Μπονί της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης και η συνοδός του αντιπροσωπεία επισκέφτηκαν το κύριο αρχηγείο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων στη Βεγγάζη.

Αναφέρθηκε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο πλευρών επί τρεις ημέρες στο πλαίσιο των προσπαθειών για ένωση των στρατιωτικών θεσμών στη χώρα. Λεπτομέρειες από τις συναντήσεις δεν έγιναν γνωστές.

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Στη Λιβύη, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5, εργάζεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την ενοποίηση των στρατιωτικών θεσμών για περισσότερα από 2 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά και των στρατιωτικών αξιωματούχων της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης στα δυτικά.

5+5 Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή

Στη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπάρχουν αντιπροσωπείες πέντε ατόμων η καθεμία από τον λιβυκό στρατό που συνδέεται με τη λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

Ως αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας στις 19-23 Οκτωβρίου 2020, υπογράφηκε μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης και των αντιπροσωπειών που συνδέονται με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο Τομπρούκ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr