Το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνώρισε ακόμη τις καταδίκες των Αλβανών τρομοκρατών του Κουμάνοβο

 


Μάιος 8, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

Οι φυλακισμένοι που καταδικάστηκαν για τα αιματηρά γεγονότα στο Divo Naselje του Κουμάνοβο απέχει πολύ από το να μεταφερθούν στο Κόσοβο για να εκτίσουν εκεί τις ποινές φυλάκισής τους. 

Ακόμη και μετά από ένα μήνα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αιτήματά τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να γίνουν πράξη, όπως σημειώνει σκοπιανό δημοσίευμα.

 Το Γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Κρενάρ Λόγκα, δήλωσε στο «Makfax» ότι υπάρχουν και άλλοι όροι, μεταξύ των οποίων οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αναγνωρίσουν τις ετυμηγορίες στην υπόθεση που εκδόθηκε από τα δικαστήρια της Βόρειας Μακεδονίας.

«Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων μας. Στη συνέχεια, αυτές οι παραλλαγές θα εξεταστούν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τεκμηρίωση και σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών και τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να φανεί αν υπάρχει πιθανότητα για κάτι τέτοιο», αναφέρουν το υπουργικό συμβούλιο του  Λόγκα.

Πριν από ένα μήνα, μετά την πρώτη ενημέρωση Τύπου, ο Λόγκα μίλησε για την πιθανότητα μεταφοράς καταδίκων στο Κοσσυφοπέδιο για να εκτίσουν τις ποινές φυλάκισής τους. 

Στη συνέχεια αρνήθηκε να δηλώσει τη θέση του για το αν η Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέψει την έκδοση μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και επεσήμανε: «Δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων, χωρίς να έχω θέση για όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με αυτό το θέμα». «Μακάρι να είχα συγκρατηθεί».

Μερικοί από αυτούς που καταδικάστηκαν για τα γεγονότα από το «Divo Naselje» έχουν υπηκοότητα Κοσοβάρου. 

Από τους 29 καταδικασθέντες, οι επτά καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, οι 13 καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια κάθειρξη και άλλες χαμηλότερες ποινές.

Οι κατάδικοι πυροβόλησαν κατά της αστυνομίας των Σκοπίων στο Κουμάνοβο επί 28 ώρες και το δικαστήριο τους καταδίκασε συνολικά σε 746 χρόνια φυλάκιση. 

Κατηγορούνται για τρομοκρατία για τα γεγονότα στο Κουμάνοβο από τις 9 έως τις 10 Μαΐου 2015, στα οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ αστυνομικοί.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr