Ποιο είναι το νέο ισραηλινό αμυντικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά


Μάιος 10, 2023. Ελλάδα.

Σήμερα Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, πύραυλο «David's Sling» [Η σφεντόνα το Δαβίδ] για να αναχαιτίσει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι παλαιστινιακές ένοπλες φατρίες στη Λωρίδα της Γάζας είχαν εκτοξεύσει ένα μπαράζ ρουκετών προς ισραηλινές πόλεις και κωμοπόλεις, ως απάντηση στη δολοφονία 3 ηγετών της στρατιωτικής πτέρυγας του Κινήματος Ισλαμικής Τζιχάντ, την Τρίτη.

 Η εφημερίδα «Jerusalem Post» ανέφερε ότι ένας πύραυλος του συστήματος «David's Sling» κατέρριψε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε σε κατοικημένη περιοχή στο ισραηλινό Gush Dan, νότια του Τελ Αβίβ.

 Η χρήση αυτού του συστήματος, το κόστος κάθε πυραύλου αναχαίτισης του οποίου είναι ένα εκατομμύριο δολάρια, δείχνει τη μερική επιτυχία των πυραύλων των παλαιστινιακών φατριών στην παράκαμψη του συστήματος «Iron Dome», καθώς οι φατρίες υιοθετούν τη μέθοδο «ντάμπινγκ» για να μπερδέψουν το Iron Dome εκτοξεύοντας ταυτόχρονα ένα μπαράζ ρουκετών.

Το πυραυλικό σύστημα «David's Sling» κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Defense Systems σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Raytheon και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βαρέων πυραύλων και βαλλιστικών πυραύλων.

 

Οι παλαιστινιακές φατρίες εκτόξευσαν περισσότερες από 300 ρουκέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών, σε παρτίδες, ως μέρος, όπως είπαν, «μιας επιχείρησης για την απάντηση στη δολοφονία ηγετών από τις Ταξιαρχίες Al-Quds», το στρατιωτικό σκέλος του κινήματος  της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Αυτή είναι η πρώτη χρήση εναντίον πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας για το σύστημα, το οποίο τέθηκε σε πειραματική υπηρεσία από το 2015 και υιοθετήθηκε ένα χρόνο αργότερα, μαζί με συστήματα αναχαίτισης πυραύλων που ανήκουν στο Ισραήλ, όπως το σύστημα American Patriot, το σύστημα Iron Dome που κατασκευάστηκε από το Ισραήλ και Arrow 3 ή Hetz 3.

Το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα «David's Sling» κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Defense Systems σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Raytheon και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βαρέων πυραύλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ένας εκτοξευτής από το σύστημα "David's Sling" φέρει 12 βλήματα. Ο πύραυλος αποτελείται από δύο μέρη, το καθένα με τον δικό του κινητήρα. Ο πύραυλος περιέχει ένα ραντάρ και έναν οπτικό αισθητήρα.

 

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε το σύστημα «David's Sling» σε επιχειρησιακή δραστηριότητα για πρώτη φορά το 2018, για να αναχαιτίσει έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Συρία, αφού το Τελ Αβίβ είπε ότι είχε προσπαθήσει να αναχαιτίσει έναν πύραυλο από συριακό αμυντικό σύστημα.

 Σύμφωνα με την ισραηλινή “Yedioth Ahronoth”, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το σύστημα «David's Sling» από το Ισραήλ για 345 εκατομμύρια δολάρια και ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί άλλη μια αγορά στο μέλλον για άλλα 236 εκατομμύρια δολάρια.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr