Η πρέσβειρα των Σκοπίων κλήθηκε σε συνάντηση στο βουλγαρικό ΥΠΕΞ


Μάιος 9, 2023. Ελλάδα.

   Σκόπια.

Ο νέος επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας, Ιβάν Κοντόφ, κάλεσε σήμερα την πρέσβειρα της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία, Αγκνέζα Ποπόφσκα, σε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο υπουργός Κοντόφ εξέφρασε  την ανησυχία και  τη διαφωνία του με τις ενέργειες των συνοριακών αρχών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο συνοριακό πέρασμα Novo Selo, οι οποίες στις 6 Μαΐου δεν επέτρεψαν την είσοδο στον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ, στον πρόεδρο του Ιδρύματος «Βουλγαρική Μνήμη», Μίλεν Βραμπέφσκι, καθώς και άλλοι τρεις Βούλγαροι πολίτες.

Ο Κοντόφ τόνισε ότι θεωρεί ένα τέτοιο μέτρο αβάσιμο και ασυμβίβαστο με τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, τους οποίους η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχει δεσμευτεί να σεβαστεί.

«Από βουλγαρικής πλευράς δηλώθηκε ότι είναι απαράδεκτη η κατάρτιση λιστών απαγόρευσης για πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. Το ΥΠΕΞ αναμένει να ενημερωθεί για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία περιλαμβάνονται σε τέτοιους καταλόγους Βούλγαροι πολίτες και ευρωπαίοι βουλευτές. 


Ο υπουργός Κοντόφ τόνισε ότι παρόμοιες ενέργειες επίσημων θεσμών στη Βόρεια Μακεδονία, που δεν γίνονται για πρώτη φορά, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο βουλγαρικό κοινό και προκαλούν αναμφισβήτητη ζημιά στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων, από την άλλη, σε σχέση με την υπόθεση αυτή ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 6 Μαΐου, στο συνοριακό πέρασμα του Νόβο Σέλο, «λόγω μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων εισόδου στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με το νόμο για αλλοδαπούς, η είσοδος δεν επετράπη σε ομάδα πέντε πολιτών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας».

«Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σε αυτήν την ομάδα με την οποία ταξίδευε ο ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, υπήρχαν άτομα τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζει ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ειρήνη και ασφάλεια. 

Ο ευρωβουλευτής Κοβάτσεφ δεν είναι ανάμεσά τους, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες πήραν μια τέτοια απόφαση λόγω της ομάδας με την οποία ταξίδευε. Κάθε ευρωβουλευτής που σέβεται την αξιοπρέπεια του κράτους και των πολιτών του είναι ευπρόσδεκτος στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, γράφουν τα τοπικά σλαβικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr