Μυστικά έγγραφα: Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ έπαιξε διπλό ρόλο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

 


Μάιος 6, 2023. Ελλάδα.

Ενώ ο πρώην καγκελάριος, που έφυγε από τη ζωή το 2017, και η κυβέρνησή του έκαναν δηλώσεις σε απόρρητα έγγραφα που επί χρόνια υποστήριζαν επίσημα την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, φαίνεται ότι το αντίθετο αυτής της άποψης εκφράστηκε πίσω από τις πόρτες, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στα εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσίευσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1992, αποκαλύφθηκε ότι ο Καγκελάριος της εποχής, Χέλμουτ Κολ, «έπαιξε διπλό» για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ενταξιακή διαδικασία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΚ).

 από το δημοσίευμα του Spiegel


Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Κολ, Κλάους Κίνκελ (FDP) είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Χικμέτ Τσετίν, στην Άγκυρα στις 13 Ιουλίου 1992, ότι η γερμανική κυβέρνηση αγωνίζεται για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΚ και ότι «η Τουρκία βρίσκεται στο ο δρόμος προς αυτόν τον στόχο. Αν και υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, η εντύπωση ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον επιθυμητή μεταξύ των Δυτικοευρωπαίων και έχει υποβαθμιστεί σε δευτερεύοντα ρόλο είναι εσφαλμένη», είπε.

 

«Η Ανατολία γεωγραφικά δεν είναι μέρος της Ευρώπης»


Τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση αυτή, ο καγκελάριος Κολ (CDU) επισκέφθηκε το Όσλο και συναντήθηκε με τη Νορβηγό πρωθυπουργό Gro Harlem Brundtland. 

Ο Κολ είπε στην Brundtland, «Υπάρχει έντονη πίεση για πλήρη ένταξη από την Τουρκία» πρόσθεσε «Ωστόσο, είμαστε ενάντια σε αυτό. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος, ανήκει σε άλλη διάσταση». 

Σε έγγραφα που επιλέχθηκαν και δημοσιεύθηκαν από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου για λογαριασμό του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, φαίνεται επίσης ότι ο Κολ είπε στην Hanna Suchocka, την Πολωνή πρωθυπουργό της εποχής, σε μια συνάντηση στη Βόννη στις 5 Νοεμβρίου 1992 ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας ήταν «αδιανόητη» για τη Γερμανία.

«Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι ο πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η συμφωνία σύνδεσης τους με την Άγκυρα το 1963 προέβλεπε ήδη τη δυνατότητα ένταξης. Το 1987 η Τουρκία υπέβαλε επίσημη αίτηση για ένταξη. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ συνεχίζονται από το 2005, αλλά έχουν παραμείνει στάσιμες εδώ και χρόνια», γράφει ο Spiegel στο σχετικό άρθρο «Η κυβέρνηση Κολ εξαπάτησε την Τουρκία σχετικά με τη θέση της σχετικά με την ένταξη στην ΕΚ».

 

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr