Σερβία: Δραματική έκκληση στους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα τους


Μάιος 7, 2023. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Σήμερα είναι τρίτη μέρα πένθους στη Σερβία μετά τη μαζική δολοφονία στο Δημοτικό Σχολείο "Vladislav Ribnikar" στο Βελιγράδι, όπου στις 3 Μαΐου, ένας μαθητής της έβδομης τάξης σκότωσε οκτώ μαθητές και έναν φύλακα και τραυμάτισε έξι μαθητές και έναν δάσκαλο, με πυροβολισμούς με το όπλο του πατέρα του.

Σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, κάλεσε τους πολίτες να παραδώσουν από αύριο τα παράνομα όπλα τους στο τοπικό αστυνομικό τμήμα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Όπως αναφέρθηκε, οι πολίτες δεν έχουν καμία απολύτως ποινική-νομική ή πλημμεληματική-νομική ευθύνη για αυτό, καθώς και την υποχρέωση να εξηγήσουν την προέλευση των όπλων αυτών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς, που είναι τόσο καθήκον όσο και δικαίωμά του, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει του νόμου περί όπλων και πυρομαχικών, εξέδωσε εντολή που περιλαμβάνει τη διαδικασία νομιμοποίησης, δήλωσε.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε σήμερα στη Εφημερίδα της Σερβικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της b92 η παράδοση των όπλων δεν χρειάζεται να γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων, αλλά είναι απαραίτητο να παραδοθούν τα όπλα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ενοχλεί το κοινό (δηλ. καλυμμένα).

Όταν ρωτήθηκε από το Tanjug πόσο διαρκεί η έκκληση προς τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα τους, εξήγησε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς, μετά την κυβερνητική συνεδρίαση και όλα τα μέτρα που διατάχθηκαν, είπε ότι αυτή είναι η τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, αυτό απαιτεί κάποια πιο αυστηρά μέτρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα μέτρα δεν ήταν καλά, καθώς και το γεγονός ότι η αστυνομία δεν έκανε τη δουλειά της επαρκώς και ποιοτικά όσον αφορά την εκτέλεση και τον έλεγχο της ορθότητας των συνθηκών για φύλαξη και οπλοφορία.

Εξήγησε επίσης τη διαδικασία επιστροφής ενός όπλου εάν ο ιδιοκτήτης του έχει πεθάνει και κάλεσε αυτούς τους πολίτες να επιστρέψουν τα όπλα τους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό στην κατοχή όπλων ο νόμος όριζε ότι πρέπει να είναι κανείς ενήλικος πολίτης, πολίτης της Δημοκρατίας της Σερβίας και ότι πληροί τις προϋποθέσεις υγείας για την απόκτηση όπλων, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχιατρική και ψυχολογική εξέταση και, φυσικά, έλεγχος των ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι σερβικές αρχές υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά τον τρόπο κατοχής και οπλοφορίας.

«Τα όπλα φυλάσσονται σύμφωνα με ειδικούς κανόνες, σε χρηματοκιβώτια, κλειδωμένα, ενώ ο νόμος περί όπλων και πυρομαχικών ορίζει ότι ένα άτομο πρέπει να πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις για τη φύλαξη και τη φύλαξή τους - να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτια, με κλειδί ή με κωδικό , χωρισμένο πάντα από πυρομαχικά, τμηματικά», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι όταν μεταφερθεί σε άλλη διεύθυνση θα πρέπει να γίνει και σύμφωνα με το Νόμο, που σημαίνει χωριστά.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr