Έντονη αντίδραση Ερντογάν στο εξώφυλλο του Economist: «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει»

 


Μάιος 5, 2023. Ελλάδα.

The Economist: «Η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα δείξει ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν».

 Ερντογάν: «Δεν θα επιτρέψουμε την εσωτερική μας πολιτική να καθοδηγείται από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που είναι ο επιχειρησιακός μηχανισμός των παγκόσμιων δυνάμεων».


Το αγγλικό περιοδικό The Economist αφιέρωσε στο εξώφυλλό του τις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

 Ο τίτλος του δημοσιεύματος «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», το εξώφυλλο του περιοδικού έχει την τουρκική σημαία και αυτοκόλλητα που έγραφαν «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», «Σώστε τη δημοκρατία» και «Ψηφίστε».


«Υποστηρίζουμε τον Κιλιτσντάρογλου»


Το άρθρο, που γράφτηκε από τους συντάκτες του Economist, δημοσιεύτηκε με τίτλο «Εάν η Τουρκία απομακρύνει τον δικτάτορά της, οι δημοκράτες παντού θα ενθαρρυνθούν». 

Σχολιάζοντας ότι οι εκλογές ήταν «στην κόψη του μαχαιριού», οι συντάκτες συνέκριναν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας. 

Στο άρθρο, το οποίο ανήγγειλε ότι ο Economist έδωσε «ανοιχτή υποστήριξη» στον Κιλιτσντάρογλου, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι ένας πεισματάρης συναινετικός και ταπεινός,  το αντίθετο από τον αντίπαλό του.

 Εάν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για τον παγκόσμιο αγώνα για πραγματική δημοκρατία στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν έκανε κάτι καλά βήματα στα πρώτα του χρόνια στην εξουσία, αλλά ήταν προσκολλημένος στο πλευρό της εξουσίας.

«Η συγκέντρωσή του (των εξουσιών) στα χέρια του επισκίασε την κρίση και την ηθική του κατανόηση. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας».


«Ο Τούρκος θα είναι πιο ελεύθερος και άφοβος»


Στην ανάλυση, η οποία περιελάμβανε την εκτίμηση ότι εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, η Άγκυρα θα φτιάξει τις σχέσεις με τη Δύση, γράφτηκε:

«Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν υστερεί με μικρή διαφορά. Εάν χάσει, θα είναι μια δραματική πολιτική επιστροφή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα είναι πιο ελεύθερος, θα διακατέχεται από αφοβία και - με τον καιρό – θα ευημερήσει. Μια νέα κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση. Το πιο σημαντικό, σε μια εποχή που οι δικτατορίες από την Ουγγαρία μέχρι την Ινδία είναι σε άνοδο, η ειρηνική η απομάκρυνση του Ερντογάν θα πει στους δημοκράτες παντού ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν, θα δείξει».

«Ελέγχει τη δικαιοσύνη και  φίμωσε τον Τύπο»

Οι συντάκτες, οι οποίοι έγραψαν ότι η δημοκρατία στην Τουρκία «βρίσκεται σε φυτική κατάσταση», συνέχισαν ως εξής: «Όπως πολλοί άλλοι δικτάτορες, ο Ερντογάν έχει στειρώσει το δικαστικό σώμα. Φίμωσε τον Τύπο, εν μέρει με εκφοβισμό και εν μέρει πουλώντας όργανα των μέσων ενημέρωσης σε φίλους».


«Ψεύτικες καταγγελίες για τρομοκρατία»


Στο άρθρο, το οποίο ανέφερε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να «ανατρέψει» την τρέχουσα κατάσταση, ο  Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος σε φυλακή της Αδριανούπολης, αναφέρθηκε επίσης:

 «Οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Ερντογάν εκφοβίζουν ακτιβιστές και πολιτικούς με κατασκευασμένες κατηγορίες για «τρομοκρατία». Μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, υπάρχει επίσης ο αρχηγός του κύριου κουρδικού κόμματος, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, το οποίο απειλείται με απαγόρευση».

 

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στο περιοδικό The Economist, το οποίο ανέδειξε τις εκλογές της 14ης Μαΐου στο εξώφυλλό του.

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που είναι ο επιχειρησιακός μηχανισμός των παγκόσμιων δυνάμεων», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις τρομοκρατικές οργανώσεις και καυτηρίασε τις προκλητικές αναφορές για την τρομοκρατία στην Τουρκία.

«Τώρα, υπάρχει μια Τουρκία που έχει περιορίσει τον κόσμο από τρομοκρατικές οργανώσεις με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της κινήσεις.

Εδώ είναι η ιστορία μιας δυνατής Τουρκίας στο πεδίο και στο τραπέζι. Παρά τη γεωπολιτική της, που βρίσκεται στο επίκεντρο τριών ηπείρων, η χώρα μας εδώ και χρόνια διέπεται από μονοαξονική εξωτερική πολιτική.

Με τις προσπάθειες των διπλωματών μας, εφαρμόσαμε μια πρακτική εξωτερικής πολιτικής με αυτοπεποίθηση, επιχειρηματική και ανθρωπιστική.

Αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων αντιπροσώπων μας από 163 σε 260, γίναμε μία από τις 5 χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο.

Με το TIKA, το YTB, το Yunus Emre Institute και το Maarif Foundation, καλωσορίζουμε τους συμπατριώτες μας και 7 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό.

Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, του τουρκικού κόσμου και του γιου του Φατιχάν στα Βαλκάνια.

Στεκόμαστε δίπλα στα αδέρφια μας με όλα τα μέσα μας όταν χρειάζεται, όπως στη Λιβύη, τη Συρία και το Καραμπάχ, που απελευθερώθηκε μετά από 30 χρόνια κατοχής.

Συμβάλλουμε στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες δέσμιων ανταλλαγών και διαδρόμου σιτηρών.

Ως κράτος του οποίου η ιστορία είναι γεμάτη ένδοξες νίκες, ερχόμαστε στη θέση που μας αξίζει στο διεθνές σύστημα.

Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων.

Ελπίζω να φέρουμε όλα αυτά τα διπλωματικά επιτεύγματα στην κορυφή με τον αιώνα της Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Duvar.


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr