Ρωσία: Απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν- τι λέει το Tass


Μάιος 3, 2023. Ελλάδα.

Η Ουκρανία έκανε το βράδυ της Τετάρτης απόπειρα επίθεσης στο Κρεμλίνο με τη βοήθεια δύο drones, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας. Οι συσκευές απενεργοποιήθηκαν, ως αποτέλεσμα του συμβάντος να μην τραυματιστεί κανείς, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι θεωρούν το περιστατικό ως απόπειρα κατά της ζωής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει αντίποινα «όπου και όταν κρίνει σκόπιμο», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου.

Το TASS έχει συγκεντρώσει βασικές πληροφορίες για το τι συνέβη. Ποιες είναι αυτές:


Οι συνθήκες της επίθεσης


Δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στόχευσαν την προεδρική κατοικία στο Κρεμλίνο, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του αρχηγού του κράτους. Ο τύπος των drones δεν έχει διευκρινιστεί.

Οι αξιωματικοί του στρατού και των πληροφοριών ανέλαβαν «έγκαιρες ενέργειες χρησιμοποιώντας συστήματα ραντάρ» και απενεργοποίησαν τις συσκευές, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Από την πτώση των οχημάτων και τη διασπορά των θραυσμάτων τους δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

 

Αξιολόγηση του Κρεμλίνου

 


Η Μόσχα θεωρεί την επίθεση ως «σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το Κρεμλίνο. Ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους δεν τραυματίστηκε.

Ούτε το πρόγραμμα του Πούτιν έχει αλλάξει, ο πρόεδρος εργάζεται κανονικά. Την Τετάρτη, συναντήθηκε στο Νόβο -Ογκαρίοβο με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Νιζνι Νόβγκορόντ, Γκλεντ Νικίτιν.

«Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει αντίποινα όπου και όταν κρίνει σκόπιμο», τόνισε η υπηρεσία Τύπου του αρχηγού του κράτους.

 

Η παρέλαση θα γίνει

 

Το μήνυμα του Κρεμλίνου τονίζει ότι η απεργία έγινε «την παραμονή της Ημέρας της Νίκης, της παρέλασης της 9ης Μαΐου, στην οποία έχει προγραμματιστεί η παρουσία και ξένων προσκεκλημένων».

Το περιστατικό, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει τα σχέδια του Κρεμλίνου - η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πούτιν θα λάβει μέρος στους εορτασμούς.

 

Απαγόρευση πτήσης drone

 

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του Κρεμλίνου, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την απαγόρευση της πτήσης drones στην πρωτεύουσα. Εξαίρεση γίνεται για συσκευές «που χρησιμοποιούνται με αποφάσεις κρατικών αρχών».

Η έκδοση αδειών για πτήσεις drones απαγορεύτηκε επίσης από τις αρχές της περιοχής της Μόσχας.


Αντίδραση


Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν δήλωσε ότι οι βουλευτές «θα απαιτήσουν τη χρήση όπλων που μπορούν να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές του Κιέβου «απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας, της Ευρώπης, όλου του κόσμου».

Ο Βολοντίν τόνισε ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Ζελένσκι».

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια απρογραμμάτιστη συνεδρίαση σε σχέση με την επίθεση, δήλωσε ο  Αντρέι Κλίσας, επικεφαλής της επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για τη συνταγματική νομοθεσία και την οικοδόμηση του κράτους.


Το Κίεβο αρνείται τη συμμετοχή του στην επίθεση



Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές αρχές αρνούνται την επίθεση στο Κρεμλίνο . Έτσι, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι πολεμούν μόνο στο δικό τους έδαφος, προστατεύοντας τις πόλεις και τα χωριά τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει επαρκείς πληροφορίες για το περιστατικό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον αφήνει «στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα αμυνθεί και πώς θα προσπαθήσει να πάρει πίσω το έδαφος».

Το Reuters ανέφερε , επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο , ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν είχαν προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την απόπειρα χτυπήματος στο Κρεμλίνο.

Πηγές του διαδικτύου ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι ο οποίος βρίσκεται στην Φινλανδία για μονοήμερη επίσκεψη, αποφάσισε λόγω των γεγονότων να παρατείνει την παραμονή του στο Ελσίνκι.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr