Γάλλος στρατηγός προτρέπει τη διάλυση του ΝΑΤΟ και συμμαχία με τη Ρωσία




Ιούλιος 30, 2016.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Le Figaro’, ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Μπερνάρ Πινάτελ, είπε ότι μια συμμαχία με τη Ρωσία και την Τουρκία, μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την απειλή των ισλαμιστών.



Ο ίδιος τόνισε ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν συμφέρει γιατί μπορεί να ποδοπατήσουν την ηγεσία της Γαλλίας και επεσήμανε ότι η διατήρηση και η επέκταση του ΝΑΤΟ γίνεται μόνο προς το συμφέρον των ΗΠΑ.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δημιουργήσουν χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης, διαφορετικά, οι Βρυξέλλες και η Μόσχα θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον ηγετικό ρόλο της Ουάσιγκτον».


«Όσον αφορά την αλλαγή ηγεσίας στη Συρία, είναι κάτι που ικανοποιεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, αλλά εξασθενίζει την πηγή αντίστασης, αφού το χαλιφάτο απειλεί  τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και προωθεί την επιρροή των εθνικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη».


Ο Γάλλος στρατηγός και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής και διάρθρωσης  των μυστικών υπηρεσιών,  θα τονίσει ότι η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία είναι πολύ διαφορετική από το «διπλό παιχνίδι» [double play] των Ηνωμένων Πολιτειών και της αναποτελεσματικότητάς τους που ανησυχεί τους συμμάχους και τις δυνάμεις τους, που αρχίζουν να προσανατολίζονται  προς τη Ρωσία.


Επιπλέον, τα τουρκικά και τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ ισχυρά, παρά την γεωπολιτική αντιπαράθεση.


Την επαναπροσέγγιση Μόσχας- Άγκυρας, το ΝΑΤΟ έπληξε με τα πρόσφατα γεγονότα,  που δείχνουν ότι οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι γενικότερα βλέπουν ότι η Συμμαχία δεν βοηθά  κατά της ισλαμικής απειλής, αλλά κάνει το αντίστροφο,  δημιουργεί μέτωπο κατά της Ρωσίας.


«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνουν τα 234 θύματα και τους 671 τραυματίες από το 2012, θα έπρεπε να  ταρακουνήσουν  συθέμελα το ΝΑΤΟ. Αλλά δεν έγινε αυτό.  Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί ή να εξευρωπαϊσθεί, γιατί υπό την παρούσα μορφή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γαλλίας», είπε ο Πινάτελ.


Ο ίδιος έδειξε τη δυσαρέσκειά του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες:
« Η Ρωσία εδώ και καιρό έχει προσφέρει στις ΗΠΑ να συντονίσουν τις δυνάμεις τους στη Συρία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν, γιατί ο Ομπάμα ήθελε να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ότι η μετριοπαθής αντιπολίτευση στη Συρία εξακολουθεί να έχει δυνατότητες (ανατροπής του Άσαντ).


Ο Γάλλος στρατηγός θα επισημάνει ότι τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας και της Γαλλίας είναι πανομοιότυπα.

«Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες  έχουν μια μακρά ιστορία συνεργασίας και να αναλογισθούμε ότι η απόβαση στη Νορμανδία, ήταν μια επιτυχία που οφείλεται στο  ότι ο γερμανικός στρατός είχε αποδυναμωθεί επί τρία χρόνια πολεμώντας στη Ρωσία, και δεν πρέπει να το διαγράφουμε αυτό».
Πρόσθεσε ακόμη ότι :
«οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επιστρέψουν στο κλίμα του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη, αυτό διαφαίνεται σε όλα όσα γίνονται στο ΝΑΤΟ. Αυτό εξυπηρετεί μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαίων ηγετών που είναι είτε διεφθαρμένοι είτε ανίκανοι», είπε ο στρατηγός.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr