Κόσοβο: «Η Ελλάδα δεν κινείται προς αναγνώριση»


Απρίλιος 21, 2021. 22:03. Ελλάδα

Η Ελλάδα δέχεται το διαβατήριο του Κοσσυφοπεδίου και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται. 

Ωστόσο, η Αθήνα φαίνεται απίθανο να αλλάξει σύντομα τη στάση της απέναντι στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Αυτά τα σήματα δόθηκαν στην «Klan Kosova» από την επικεφαλής του ελληνικού γραφείου συνδέσμου στην Πρίστινα,  Χρυσούλα Αλειφέρη.

«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και η θέση της παραμένει αμετάβλητη. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ακολούθησε μια εποικοδομητική προσέγγιση απέναντι στην Πρίστινα, καλωσορίζοντας το Γραφείο Εμπορίου και Οικονομίας του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα και συνεργάζεται με το Κοσσυφοπέδιο για την προώθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς», δήλωσε η Αλειφέρη.

Με από χρόνια, αλλά χωρίς συγκεκριμενοποίηση, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ελληνικό κράτος θα αλλάξει την προσέγγισή του για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως κατά την τελευταία επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Πρίστινα, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020.

«Δεν πρόκειται για κάποια ελπίδα, αλλά το ζήτημα είναι να προσβλέπουμε στη δημιουργία αμοιβαίων σχέσεων», δήλωσε ο Δένδιας.

Εκτός από την Ελλάδα, υπάρχουν τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, είναι η Ισπανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Η τελική συμφωνία με τη Σερβία θεωρείται ως ευκαιρία για μερικούς από αυτούς τους πέντε, ιδίως την Ελλάδα, να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr