Αλί Μπαμπατζάν: Υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία



Σεπτέμβριος 25, 2021. Ελλάδα.

  Ο πρόεδρος του κόμματος DEVA ,Αλί Μπαμπατζάν, μίλησε στο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στην περιοχή Eyüpsultan στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο κουρδικό ζήτημα και, ιδιαίτερα, απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας και του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στη χώρα», όπως γράφει η  Sözcü.

 

Είπε χαρακτηριστικά:

 

«Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για να δούμε αν υπάρχει κουρδικό ζήτημα ή όχι. Όσοι αναρωτιούνται αν υπάρχει κουρδικό ζήτημα μπορούν να κάνουν αυτήν την ερώτηση στους Κούρδους που ζουν σε αυτήν τη χώρα». 

Ο Μπαχτσελί, ο εταίρος το Ερντογάν, το λέει αυτό (ότι δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα) κάθε δευτερόλεπτο. Αφήστε τον να βγει και να περιπλανηθεί στο Şemdinli, Bağlar, και να περπατήσει στο παζάρι του Cizer. Μετά από αυτό, ας έρθει στην Άγκυρα και να επαναλάβει, «Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα», αυτό θέλω να δω.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, ο πρόεδρος του κόμματος DEVA είπε:

 «Αυτή η κυβέρνηση αναζωπύρωσε το κουρδικό ζήτημα. Αυτό είναι το νόημα. Εφ’ όσον (καθαιρούνται Κούρδοι δήμαρχοι και) διορίζονται διαχειριστές σε δήμους των πόλεων όπου ζουν κυρίως Κούρδοι πολίτες, υπάρχει πρόβλημα.

Εάν το δικαίωμα στη μητρική γλώσσα εξακολουθεί να συζητείται στην Τουρκία, υπάρχει πρόβλημα.

 Εάν διορίζονται ελάχιστοι Κούρδοι καθηγητές ετησίως σε μια ολόκληρη χώρα, υπάρχει πρόβλημα,

 Όταν υπάρχουν πέντε ξένες γλώσσες στη διαφήμιση που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, και εάν δεν υπάρχει η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στην Τουρκία, που είναι η κουρδική, τότε το όνομα αυτού του ζητήματος είναι το κουρδικό ζήτημα. 

Η λύση του κουρδικού ζητήματος είναι με μια νόμιμη δημοκρατική πολιτική», κατέληξε ο Μπαμπατζάν.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr