Τι αποφάσισε ο Ζόραν Ζάεφ για τον όρο "Βούλγαρος φασίστας κατακτητής"- και για τη φύλαξη του εναέριου χώρου


Σεπτέμβριος 22, 2021. Ελλάδα.

Δεν θα αλλάξουμε τα βιβλία ιστορίας, αλλά θα αλλάξουμε τον όρο «Βούλγαρος φασίστας κατακτητής».

Αυτό είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφορικά με τις σχέσεις με τη Βουλγαρία, η οποία επιμένει στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων.

 

Θα υπάρχει ο όρος «Φασίστας Κατακτητής» αλλά δεν θα καθορίζει η εθνικότητα «Βούλγαρος»

 

«Πρόκειται για όρους, ορισμούς, όπου ο ορισμός του φιλικού βουλγαρικού έθνους συνδέεται με τον φασίστα κατακτητή. Πουθενά στην Ευρώπη δεν αναφέρεται το όνομα έθνους,  αποκαλείται μόνο «φασίστας κατακτητής» (χωρίς να καθορίζεται το έθνος, δηλαδή Βούλγαρος). Και σε αυτό το πνεύμα, το πνεύμα φιλίας, συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας, περιμένουμε να συμβεί αυτό. Έχουμε παρατηρήσει ορισμένες αδυναμίες στα βουλγαρικά σχολικά βιβλία. Είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν αλλαγές, γιατί έτσι χτίζεται φιλία », δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο Ζάεφ πιστεύει ότι θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτές είναι: ένας οδικός χάρτης, η συντομογραφία και το πλήρες όνομα της χώρας,  μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις,  το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ με το СТА.

Ο Ζάεφ πιστεύει ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες έχουν χτίσει επιπλέον φιλία, υπάρχει αύξηση του εμπορίου, επενδύσεις και στις δύο χώρες, υπάρχει ορατή συνεργασία μεταξύ θεσμών.

 

Η φύλαξη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να προσφέρει στη Βουλγαρία τη δεύτερη χώρα που θα προστατεύει τον εναέριο χώρο της χώρας, επειδή η Ελλάδα είναι ο πρώτος εταίρος σε αυτόν τον τομέα.

Η ρητορική μίσους

«Το τρίτο πράγμα που είναι πολύ σημαντικό είναι να αποτρέψουμε τη ρητορική μίσους. Πρώτα απ 'όλα, τα ίδια τα θεσμικά όργανα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να οικοδομήσουν φιλία και να μην προκαλέσουν εχθρότητα απέναντι στα μνημεία, τα οποία είναι πολυάριθμα και στις δύο χώρες. Ο φασισμός δεν πρέπει να έχει εθνικό ορισμό», τόνισε ο Ζάεφ.

btvnovinite.bg, bntnews.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr