Η Τουρκία απαντά με «τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις της Ελλάδας»


Νοέμβριος 30, 2021. Ελλάδα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, από την επισμηναγό Πινάρ Καρά, πέρα από τις δραστηριότητες του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, το Ιράκ στην καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών, την τουρκοποίηση της κατεχόμενης Συρίας με σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος

από την Τουρκία  κλπ, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, αντιστρέφοντας την πλευρά των προκλήσεων, κατηγορώντας τη χώρα μας για «προβοκάτσια», όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

 

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις»

 

Η Τουρκάλα εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Κατεχόμενης Κύπρου, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας.

«Παρ' όλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειές μας, η Ελλάδα συνεχίζει την προβοκάτσια, την παράνομη και επιθετική ρητορική της.

 Έχει καταστεί υποχρεωτική η απάντηση με το ίδιο τρόπο στις παραβατικές πρακτικές της Ελλάδας στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκαν οι περιοχές ναυτικών ασκήσεων μας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου με τις ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας που δημοσιεύθηκαν στις 22 Ιουνίου 2021.

Παράλληλα,  (η Ελλάδα) διευρύνεται το αντιτουρκικό μέτωπο που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεργαζόμενη και κάνοντας συμφωνίες με τρίτες χώρες και οργανισμούς.

Οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε δηλώσεις κατά της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζουν το νόμο και τη διεθνή κοινή γνώμη, παριστάνουν την Τουρκία ως αυτή που κλιμακώνει τις περιφερειακές εντάσεις, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειες να γίνουν τα προβλήματα των δύο χωρών προβλήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε.

 

«Αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα δεν είναι ειρηνική»

 

Το μη στρατιωτικό και αφοπλισμένο καθεστώς του Καστελόριζου, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τη Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας ότι ρυθμιζόταν από την Απόφαση των Έξι Μεγάλων Κρατών του 1913, τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, η Κάρα είπε:

  «Παρά την ειρηνική προσέγγιση της Τουρκίας, η Ελλάδα εξοπλίζει τα μη στρατιωτικά νησιά, τα οποία δεν πρέπει να οπλίζονται, δημιουργώντας την αντίληψη ότι βλέπει την Τουρκία ως απειλή και υιοθετώντας μια επιθετική στάση όπως η προστασία των νησιών, των νησίδων και των υφάλων των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε προς την Ελλάδα με συμφωνίες, είναι μια άλλη μορφή ανομίας, ενώ αποκαλύπτει το μέγεθός της, δείχνει επίσης ξεκάθαρα ότι δεν είναι υπέρ μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης και ότι ελπίζει σε βοήθεια στην επιθετικότητα», όπως είπε.

 

«Ο εξοπλισμός της Ελλάδας δεν έχει αντικείμενο»


Σημειώνοντας ότι η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας παρακολουθείται στενά τον τελευταίο καιρό, η Καρά είπε:

«Είναι προφανές ότι αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν καμία επίδραση στην ισορροπία ισχύος της περιοχής και στοχεύουν στην κλιμάκωση της έντασης.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τα προβλήματα με ειρηνικές μεθόδους, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας από την αρχή.

 Είναι υπέρ της διευθέτησης και συνεχίζει αυτή τη στάση με αποφασιστικότητα. Ενώ πραγματοποιούμε συναντήσεις διαβούλευσης αφενός  σε τρόπο διαχωρισμού στο ΝΑΤΟ, από την άλλη, πραγματοποιούμε δύο συναντήσεις στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, ώστε το Αιγαίο και η Μεσόγειος Θάλασσα να είναι θάλασσα ειρήνης και να συμβάλουν στην ευημερία των μερών. 

Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας να πραγματοποιήσουμε την τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα, μετά τις τρεις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Hurriyet

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr