Η Άγκυρα προσπαθεί να καθησυχάσει τη Μόσχα: «Δεν κάνουμε κατοχή στη Συρία»…


Περιπολία τουρκικού και ρωσικού στρατού στην αλ Νταρμπασίγια της Συρίας (φωτό
SOHR)

Μάρτιος 25, 2023. Ελλάδα.

 

Η Άγκυρα επανέλαβε ότι ο «μοναδικός σκοπός» του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία είναι να εξασφαλίσει τα σύνορά της χώρας και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία για να αποτρέψει περισσότερη ανθρώπινη δυστυχία, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ  κατά την

τηλεφωνική συνομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν τις συνομιλίες που ξεκίνησαν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι συνομιλίες «θα βοηθήσουν πολύ στο να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και τη Συρία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισής τους.

Μέρες νωρίτερα, ο Ακάρ είχε δηλώσει ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία είχε ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των συνόρων της Τουρκίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. «Ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία δεν είναι κατοχή», είπε χαρακτηριστικά, όπως σημειώνει η αραβική «Μέση Ανατολή».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Άγκυρα περιμένει από τη Δαμασκό να εκδηλώσει τη θέση της προς τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη στρατιωτική ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως προέκταση του απαγορευμένου τρομοκρατικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ζητήσει την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία ως προϋπόθεση για να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο πλαίσιο των προσπαθειών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Αμέσως μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Ακάρ και του Σόιγκου, τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν την Πέμπτη κοινή περιπολία στην επαρχία αλ Νταρμπασίγια  της Συρίας βόρεια της επαρχίας αλ Χασάκα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr