Η πυρηνική φυσική στο Ιράν οδηγεί στο θάνατο

Πως οι «μαέστροι» της κβαντικής δολοφονούνται

Πριν από τρία χρόνια, στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Αρντεσσίρ Χοσεϊνπουρ έχασε τη ζωή του όπως επίσημα αναφέρθηκε από δηλητηρίαση φυσικού αερίου. Ανεπίσημα, μια βδομάδα μετά το θάνατό του κυκλοφόρησαν εικασίες για πιθανές αιτίες του θανάτου του και για ανάμειξη σε αυτόν της ισραηλινής Μοσάντ.

Τον περασμένο Ιούνιο (2009) ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Σαχράμ Αμίρι εξαφανίστηκε όταν πήγε να προσκυνήσει στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Το Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την απαγωγή του και ζήτησε την άμεση επιστροφή του...

Πριν από τρεις ημέρες, στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μοχαμαντί Μασσούντ Αλί (φωτό), δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι του η οποία εξερράγη μόλις βγήκε από αυτό.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Δύση κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του προαναφερόμενου καθηγητή της πυρηνικής φυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με ιρανική ιστοσελίδα, ανώτατος αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης ανέφερε πως πίσω από τη δολοφονία κρύβονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Συνέδεσε μάλιστα και την ιρανική αντιπολίτευση δηλώνοντας πως ‘ισραηλινοί παράγοντες κατεύθυναν την ένοπλη ιρανική αντιπολίτευση’ στο έγκλημα.

Η ιστοσελίδα που έχει την ονομασία Web Tabnak και έχει στενές σχέσεις με τον Μοχσέν Ρετζέϊ, που ήταν σύμβουλος του πρώην ηγέτη της χώρας Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, διατύπωσε την άποψη πως η δολοφονία είναι έργο της αντιπολίτευσης των μουτζαχεντίν της «Λαϊκής Οργάνωσης» του Ιράν και ισραηλινών παραγόντων.

Ο πρόσφατα δολοφονηθείς Ιρανός Μοχαμαντί Μασσούντ Αλί ήταν συγγραφέας πολλών άρθρων για την κβαντική φυσική που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά. Ήταν μέλος της ακαδημαϊκής ένωσης ‘Πειραματική Επιστήμη’. Είχε λάβει το διδακτορικό του το 1992 από το Σαρίφ Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Όπως δημοσιεύθηκε δεν φαίνεται να είχε κάποιο ηγετικό ρόλο ή υψηλή θέση στην προώθηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

To Ιράν, επίσημα τουλάχιστον, δηλώνει πως δεν έχει οποιαδήποτε πρόθεση παραγωγής όπλων και επιμένει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνον ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας.