Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Φόβος διάλυσης της πΓΔΜ


Βρυξέλες. Ιανουάριος 28, 2010
Αν δεν υπάρξει επίλυση της ονομασίας της χώρας είναι πιθανή η αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ και γενικότερα της περιοχής, δήλωσε ο βουλευτής Ζόραν Θάλερ σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η σκοπιανή εφημερίδα 'Дневник', επισημαίνει, πάντως, πως η έκθεση που παρουσιάστηκε για την πρόοδο της χώρας ήταν ικανοποιητική και ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να πάρει η πΓΔΜ ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τονίστηκε μάλιστα για δεύτερη φορά πως δεν είναι μόνον τα Σκόπια που απειλούνται με αποσταθεροποίηση αλλά όλη η περιοχή εάν δεν οριστεί ημερομηνία τον Μάρτιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

« Η προσέγγιση της πΓΔμ στην ΕΕ αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα και την ασφάλεια», αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του ευρωβουλευτή της Σλοβενίας Ζόραν Θάλερ, ο οποίος χθες πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία την πρότασή του. Από τις 66 ψήφους 56 ήταν υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές.

Ο Σλοβένος βουλευτής κ. Θάλερ τόνισε πως «δεν πρέπει η ΕΕ να επιτρέψει ένα Status quo με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πΓΔΜ.
Ζητάμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμμορφωθεί με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να καθοριστεί μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις».

Όπως σημειώνει η Svetlana Jovanovska, ανταποκριτής από τις Βρυξέλες της σκοπιανής εφημερίδας 'Дневник' ο Γερμανός πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής για τη Διεύρυνση, Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρότεινε, για άλλη μια φορά, να καθοριστεί διαμεσολαβητής για το όνομα της πΓΔΜ ο Χαβιέρ Σολάνα.

Ο Θάλερ τόνισε πως χρειάζεται μια συντονισμένη δράση. Ζήτησε, μάλιστα, την μεσολάβηση της Υπάτου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική κα. Κάθριν Άστον ώστε να συμμετάσχει και η Ουάσιγκτον στην επίλυση του ζητήματος.

«Αν μείνει η υπόθεση στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών και στις διμερείς επαφές, δεν θα υπάρξει πρόοδος», τόνισε ο Θάλερ και συνέχισε, «είμαι πεπεισμένος πως αν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να χρειαστούμε άλλα είκοσι χρόνια για να βρεθεί λύση. Οι βουλευτές του Κοινοβουλίου πρέπει να αντιληφθούν πως κάτι πρέπει να γίνει σύντομα λόγω των κινδύνων της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής»


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - Дневник