Και η Βουλγαρία με αμερικανικούς πυραύλους


Φεβρουάριος 8, 2010

Μετά τη Ρουμανία και η Βουλγαρία τάχθηκε υπέρ της ένταξής της στην μελλοντική πυραυλική ασπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία αναφέρθηκαν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες από ανώτερους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον ως αμερικανική προτεραιότητα για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ.

Τελικά το Βουκουρέστι την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησε να τοποθετήσει αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα στο έδαφός της Ρουμανίας.

Ως άκρως απόρρητη θεωρήθηκε από τη Βουλγαρία, η εγκατάσταση από το ΝΑΤΟ, καθετήρα στην περιοχή του Botev Peak, που είναι ένα από τα πιο ψηλές βουνοκορφές των Βαλκανίων, για την ανάπτυξη ραντάρ.

Το έργο έγινε επί της θητείας του πρώην υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας Νικολάι Σβινάροφ. Το γεγονός κρατήθηκε ως εθνικό μυστικό και δεν έγινε ποτέ επίσημη πρόταση στη Βουλγαρία για την παραχώρηση αυτή.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στη Βουλγαρία θα αναπτυχθούν μονάδες κινητών εκτοξευτών πυραύλων που σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνιμα κάπου εγκαταστημένες αλλά θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, εκτός βέβαια από τα ραντάρ που θα τοποθετηθούν μόνιμα.

Υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις εκ μέρους της Άγκυρας για το συνολικό δίκτυο ραντάρ της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου- που συμπεριλαμβάνει και τα νατοϊκά που βρίσκονται στο έδαφός της, τα οποία μέχρι τώρα ελέγχει η ίδια, ενώ το σχέδιο προβλέπει να είναι στον έλεγχο του αμερικανικού στρατού.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Дневник (Bulgaria)