Ισραήλ : Συρία και Ιράν δημιουργούν προστατευτική ομπρέλα για Χαμάς και Χεζμπολάχ

Φεβρουάριος 5, 2010

Με δημοσίευμα της η ισραηλινή εφημερίδα «Ντέμπκα» (φώτο) αναφέρει πως έχει υπογραφεί μυστική στρατιωτική συμφωνία στις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου μεταξύ του υπουργού Άμυνας του Ιράν Αχμάντ Βαχίντι και του υπουργού άμυνας της Συρίας Αλί Χαμπίμπ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται «Ντέμπκα», η Συρία και το Ιράν απειλούν ισραηλινές πόλεις με επιθέσεις πυραύλων.

Αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα, και μια ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Μουάλεμ την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010 ότι «από τώρα και στο εξής η Συρία δεν θα κάθεται απαθής μπροστά στις ισραηλινές στρατιωτικές κινήσεις και η Συρία θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν ή της Λωρίδας της Γάζας ή του νότιου Λιβάνου».

Επιπρόσθετα ο Μουάλεμ , σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εφημερίδα, είπε: «Το Ισραήλ εμφύτευσε την πολεμική ατμόσφαιρα στην περιοχή ...η Συρία ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει τις απειλές κατά της λωρίδας της Γάζας, του νότιου Λιβάνου και στη συνέχεια κατά της Συρίας και του Ιράν».

Σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010, εξέφρασε δημόσια την έκπληξή του και δήλωσε πως λυπάται για την τοποθέτηση της Συρίας:

«Δεν καταλαβαίνω το Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ τι επιζητά» είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η κίνηση του Σύρου προέδρου αποτελεί μια πολιτική κίνηση για δημιουργία συμπάθειας στην παγκόσμια κοινότητα, πριν το Ισραήλ αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- DEBKAfile