Σκόπια: ' Η ελληνική υστερία στην Αυστραλία ' ...Φεβρουάριος 22, 2010

«Η Ελληνική υστερία και οι πιέσεις», γράφει στο δημοσίευμά του το σκοπιανό «Κανάλι 5» «εμποδίζουν το ντοκιμαντέρ σχετικά με το όνομα της «Μακεδονίας» και τους Σλαβομακεδόνες, να παιχτεί σε όλη την υδρόγειο». (...)

Η ελληνική διπλωματία μετά από τρεις μήνες έντονων απειλών, απέτυχε να αποτρέψει τον Ισλανδό Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσει την ταινία στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα η Ελληνική Ομογένεια άσκησε μεγάλη πίεση επί του Κρατικού Θεάτρου στο Σίδνεϊ ώστε να μην παρουσιαστεί αυτό το ντοκιμαντέρ.

Σε μια επιστολή του προς το διευθυντή του θεάτρου ο πρόεδρος του αυστραλιανού μακεδονικού συμβουλευτικού συμβουλίου ζήτησε την ακύρωση της προβολής της ταινίας που προγραμματίζεται για τις 26 Φεβρουαρίου, επειδή περιέχει προπαγανδιστικό υλικό το οποίο θα μπορούσε να ερεθίσει το κοινό ώστε να προκληθούν διεθνικές εντάσεις διαταράσσοντας την αρμονική συμβίωση στην αυστραλιανή κοινωνία.

Η ταινία, σύμφωνα με την ελληνική οργάνωση, είναι επικίνδυνη γιατί προωθεί την ιδέα της ‘Ενωμένης Μακεδονίας’. Η ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας εξηγεί του λόγους στην επιστολή της για τους οποίους η ισλανδική ταινία δεν πρέπει να προβληθεί στην πέμπτη ήπειρο.

Η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει καμία χώρα ως ‘Μακεδονία’ αλλά αναφέρεται σε αυτήν ως ‘πΓΔΜ’.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι Αυστραλοί θα πρέπει να ακολουθούν την πολιτική των κυβερνήσεων τους στην υποστήριξη εξεύρεσης μια κοινά αποδεκτής ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
«Η ταινία περιέχει προπαγανδιστικό υλικό που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την ασφάλεια των πολιτών της. Ως εκ τούτου σας συμβουλεύουμε να μην προβάλετε την ταινία, η οποία προωθεί έμμεσα έναν μακροπρόθεσμο στόχο για δημιουργία μιας «Ενωμένης Μακεδονίας». Αυτή θα περιείχε εδάφη από την ελληνική Μακεδονία, μέρος της Βουλγαρίας και τμήματα της Αλβανίας και της Σερβίας», αναφέρεται στην ελληνική επιστολή.

Επιπρόσθετα στο σκοπιανό δημοσίευμα σημειώνεται πως οι σκηνοθέτες της ταινίας, είναι εξοικειωμένοι στην ελληνική πίεση(!!) και αν δεν παιχτεί στην αίθουσα του Κρατικού Θεάτρου στο Σίδνεϊ, έχουν προγραμματίσει να την παρουσιάσουν σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας.

«Καταλαβαίνω ότι η ελληνική κοινότητα είναι έξαλλη με το θέμα αυτό. Αλλά είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα.» δήλωσε ο Ισλανδός σκηνοθέτης Einarson, ο οποίος σκοπεύει να πάει στη Αυστραλία αύριο Τρίτη, για να δώσει συνεντεύξεις σε αυστραλούς δημοσιογράφους και να προγραμματίσει τις προβολές της ταινίας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Канал 5 Телевизија