Κοσσυφοπέδιο: Αποκαθίστανται τα μοναστήρια που κατέστρεψαν οι Αλβανοί

- με τη βοήθεια της ΟΥΝΕΣΚΟ-


Μάρτιος 15, 2010


Είκοσι δύο μοναστηριακά συμπλέγματα της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από το σύνολο των τριάντα πέντε, που καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές στη διάρκεια του κύματος βιαιοπραγιών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, έχουν ήδη αποκατασταθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Πολιτισμού Nebojša Bradić στην έκτη επέτειο του ολοκαυτώματος, που διαπράχθηκε σε βάρος των Σέρβων στις 17 Μαρτίου του 2004, τα μοναστήρια αυτά θα βρίσκονται αποκαταστημένα.
 "Τα μοναστήρια αποτελούν σερβική περιουσία και ανήκουν σε σημαντικό κομμάτι της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς".

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug, ανέφερε ότι στα 22 μοναστήρια έχουν ανακαινιστεί οι εκκλησίες, οι ξενώνες των μοναστηριών, το ιεροδιδασκαλείο και η επίσημη επισκοπική εκκλησία στην Πριζρένη.

«Στην παρούσα φάση εκτελούνται έργα ανακαίνισης 5 μοναστηριών, και για άλλα 3 μοναστήρια βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας υλικού για την ανακαίνιση»,- διευκρίνισε ο Σέρβος υπουργός.

O Bradić εξέφρασε τις προσδοκίες του, ότι και μέσα στο τρέχον έτος η συνεργασία των μελών του Ιδρύματος της Σερβίας για την προστασία των μνημείων πολιτισμού με τους υπεύθυνους της ΟΥΝΕΣΚΟ, θα συνεχιστεί εποικοδομητικά ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση του Πατριαρχείου Πεκίου, καθώς και του μοναστηριού Dečani.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος