Βουλγαρική εφημερίδα: Οικονομικοί κύκλοι πιέζουν την Ελλάδα







Απρίλιος 9, 2010

"Ήρθε η ώρα της Ελλάδας να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) οικονομική ενίσχυση, δήλωσε σήμερα ανώτερος αναλυτής του διεθνούς οργανισμού αξιολόγησης Fitch Rating σε συνέντευξή του στο Reuters."

Τα παραπάνω σημειώνει η οικονομική εφημερίδα της Βουλγαρίας ‘Profit’ αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους διεθνείς οικονομικούς κύκλους.

Η άνοδος των spreads των κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα και η έλλειψη σαφήνειας όσο αφορά την υποστήριξη της ΕΕ, κάνει σαφές ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.

«Θα εξαρτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση πότε θα απευθυνθεί στην ΕΕ για υποστήριξη και πότε θα εγκατασταθεί το ΔΝΤ, το θέμα αυτό δεν μπορεί να πάρει μακρά αναβολή» δήλωσε ο Κρις Πράις, ανώτερος αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα.

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα σήμερα. Οι παρεμβάσεις προς τους επενδυτές να προτιμήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αντί των γερμανικών τα εκτίναξαν σε νέο ρεκόρ, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε αντιδρώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

«Ήρθε η ώρα για τη ζώνη ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει πλήρως τη σοβαρότητα των προβλημάτων της» σημείωσε ο Πράις.

Η πιστοληπτική ικανότητα με την οποία αξιολογεί η Fitch την Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο ΒΒΒ+, με αρνητικές προοπτικές.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος