Τα αγάλματα του Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια



Ιούνιος 14, 2010

Για την τοποθέτηση των αγαλμάτων των δύο Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων, Κυρίλλου και Μεθοδίου καθώς και των μαθητών τους Αγίων Κλήμεντος και Ναούμ, που εκχριστιάνισαν τους Σλάβους και τους έδωσαν τη γραφή, έχει αφιέρωμα, σήμερα, η εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βρέμε’.

Οι σκοπιανοί τους έχουν εθνοποιήσει ως "Σλάβους" και τους αποκαλούν ως « οι Σλάβοι εκπαιδευτικοί».

Έτσι στην περίφημη πλατεία των Σκοπίων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία του συνολικού έργου «Σκόπια 2014», έχουν τοποθετηθεί, εκτός των άλλων, ήρωες της βουλγαρικής ιστορίας, κομιτατζήδες και τα τέσσερα αγάλματα των προαναφερθέντων Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων.

Σε λίγους μήνες, μόλις συμφωνήσουν Ελλάδα και πΓΔΜ για το όνομα, οι σκοπιανοί θα τοποθετήσουν και το γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Βουκεφάλα, το οποίο είναι έτοιμο στα εργαστήρια της Φλωρεντίας.

Τα αγάλματα των ιεραποστόλων είναι χυτά από μπρούντζο και δημιουργήθηκαν στο καλλιτεχνικό εργαστήριο «Frokaro Arte» στην Φλωρεντία (Vicenza) της Ιταλίας.

Το μνημείο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στοίχισε € 540.000 και είναι έργο του γλύπτη Ζάρκο Μπασέσκου, ο οποίος έχει εργαστεί και για τους ιππείς του Γκότσε Ντέλτσεφ και Ντάμε Γκρούεφ.

Το μνημείο του Αγίου Κλήμεντος και του Αγίου Ναούμ, ωστόσο είναι έργο του Πέρο Κοβανσαλίεφ και κοστίζει 580.000 Ευρώ.

Έχουμε δηλαδή ένα έργο αξίας συνολικά € 1.120.000. Οι δημιουργοί, Baševski και Kovancaliev, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τελική εμφάνιση των αγαλμάτων και δηλώνουν ότι επεξεργάστηκαν τα ανάγλυφα μνημεία πλέον του εξαμήνου.

Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι κατά την ημέρα της τοποθέτησής τους, δεν παραβρέθηκε κανείς από την πολιτική ηγεσία του τόπου, ούτε ακόμη και δήμαρχος των Σκοπίων, Βλαντιμίρ Τοντόροβιτς, ο οποίος είναι και ο επίσημος παραγγελιοδόχος.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα δεν υπάρχει καμία πληροφορία, ακόμη, αν οι δημοτικές αρχές ή οι πολιτικές αρχές, θα θέσουν και προτομές αλβανικών εθνικών ηρώων.

Η αλβανική αντιπροσωπευτική κυβέρνηση του DUI, όπως δήλωσε έχει ζητήσει την τοποθέτηση και Αλβανών ηρώων και έχει προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που επικαλείται η ‘Βρέμε’, σε πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του αλβανικού κόμματος DUI και του κόμματος του Γκρουέφσκι, VMRO, θα τοποθετηθούν πέντε ή έξι μνημεία αλβανών ακτιβιστών σε άλλη γέφυρα του ποταμού Αξιού, στα πλαίσια του έργου «Σκόπια 2014».







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος