Γεωργία: Ξηλώθηκε από το βάθρο του ο «πατερούλης των εθνών»- Στάλιν

Ιούνιος 27, 2010



Το μνημείο του σοβιετικού δικτάτορα Στάλιν, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της ιδιαίτερης πατρίδας του, το Γκόρι, ξηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

Τα παραπάνω δημοσιεύει η βουλγαρική ''Монитор'' που διευκρινίζει ότι το χάλκινο άγαλμα του δικτάτορα θα μεταφερθεί στο μουσείο που έχει το όνομά του και βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το βάθρο από το οποίο ξηλώθηκε.

Όπως σημειώνεται, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να ξηλώσουν το σοβιετικό μνημείο χωρίς προηγουμένως να προβούν σε κάποια ανακοίνωση.

Η αποσυναρμολόγηση του μνημείου ξεκίνησε τα μεσάνυκτα και διήρκεσε αρκετές ώρες. Στη διάρκεια αυτών των εργασιών η κεντρική πλατεία του Γκόρι ήταν αποκλεισμένη από δεκάδες αστυνομικών που είχαν δημιουργήσει κλοιό.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με το «Ιντερφαξ», τονίζουν ότι για τους κατοίκους της πόλης δεν ήταν μια ευχάριστη ενέργεια των αρχών, το ξήλωμα του «πατερούλη των εθνών».

Σύμφωνα με την απόφαση των γεωργιανών αρχών στο βάθρο που ήταν το μνημείο του Στάλιν θα τοποθετηθεί μνημείο ηρώων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας τον Αύγουστο του 2008.







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος